TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “CHP, HDP ile ittifak yapsın” dedi. Tekirdağ’da konuşan Şentop, siyasi partilerin ittifak yapmasına imkan sağlayan düzenlemeyi meclise sunduklarını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Tekridağ’da katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada siyasi partilerin ittifak yapmasına imkan sağlayan düzenlemeyi meclise sunduklarını hatırlattı.
“CHP, HDP ile ittifak yapsın. Neden yapmıyor?” diyen Şentop, “Bir araya geldiklerinde oyları düşüyor, milletvekili sayıları düşüyor. Demek ki her ittifak milletvekili sayısını arttırmıyormuş. Biz sadece bir imkan getiriyoruz. Milli meselelerde birlikte bir duruş, tavır sergilemeyi başaran partiler, kanundaki şartlara göre bu ittifakı yapacak.” dedi.
15 Temmuz'dan sonra MHP ve AK Parti'nin ortak bir milli duruş sergilediklerini ve söz konusu milli değerler olduğunda mutabakata varmakta zorlanmadıklarını dile getiren Şentop,
Yenikapı ruhuna ilk başta CHP'nin de iştirak ettiğini ancak daha sonra farklı tutum ve davranış içine girdiğini belirtti.
AK Parti ve MHP'nin 16 Nisan'daki halk oylamasında da ortak bir tavır sergilediğini ifade eden Şentop, Türkiye'nin meselelerinde bir mutabakatın ve ittifakın olduğu mesajının verildiğini vurguladı.
“Yenikapı ruhu ” ile yola devam edildiğinin altını çizen Şentop, şunları kaydetti:
“Buraya CHP de iştirak etmişti. Ancak daha sonra CHP buradan farklı tutum ve tavırlar içine girmeye başladı. MHP ile biz bu milli duruşu sürdürmek üzere başka hamleler yaptık. Türkiye'de darbe olmasının önünü bütünü ile kapatacak bir hukuki düzenleme ile hükumet sistemi değişikliği yaptık. 16 Nisan'da milletimizin yaptığı bu değişiklikle beraber Türkiye yeni bir döneme girmiş oldu.
Onun için sayın Bahçeli'nin ifadesi ile 'Yenikapı ruhu 16 Nisan şuuru' ile yolumuza devam ediyoruz. Yapmış olduğumuz hükümet sistemi değişikliğinin zorunlu sonucu olarak uyum kanunları çerçevesinde bir reform tablosu ile karşı karşıyayız. MHP ile birlikte ilk adımını atmış olduğumuz bu düzenlemenin benzerleri uyum kanunları çerçevesinde reform düzenlemeleri olarak meclise gelecek.”