21 Aralık 2024
6.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESAROS KÖRFEZİ SAHİLLERİNDE NELER OLUYOR?

SAROS KÖRFEZİ SAHİLLERİNDE NELER OLUYOR?

-

Edirne İl Genel Meclisi’nin gündemi Saros Körfezi oluşturdu. Turizm Komisyonu’nun sahillerde kiralanan yerlerin durumu ve verilen hizmetler konusundaki raporu, mecliste tartışma yarattı. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, bazı vakıfların para kazanmak için sahilleri kiraya verdiğini söyleyerek, “Muçev’e kızdık sahillerimizi işgal ediyor diye, Muçev gitti Çevre Vakfı geldi. Bunlar para kazanmak için geliyorlar” dedi. Enez ve Keşan İl Genel Meclis Üyeleri de Saros sahillerinde yaşanan sorunları aktardı.

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantılarının bugünkü oturumunda Saros Körfezi sahilleri tartışmaya açıldı. İl Genel Meclis Üyesi Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, sahillerde kiralanan yerlerin son durumu ve verilen hizmetler konusunda hazırlanan raporu sundu. Gegeoğlu, sahillerde hizmet sunan işletmelerin tek bir fiyat politikasının olmadığını, bunun da tartışmalar yarattığını söyledi.

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Komisyon raporunun ardından Keşan ve Enez il genel meclis üyelerine söz verdi.

İl Genel Meclis Üyesi Tuncay Taşkın, “Şu an sahillerde işletmeci yok, fakat site sakinleri öyle şemsiyeler koymuşlar ki geçemiyorsunuz. Enez’de yüz metre kumsal var, oradan geçemiyoruz. Evimin önünden sahile giremiyorum. Kendimi şemsiyelerden kollarken köpekler saldırıyor. Geçen yıl kuduz aşısı oldum, komşularımız aynı şekilde. Şemsiyeden eğilirken köpek korkuyor bizi ısırıyor. Hiçbir şey yapamıyoruz” dedi.

İl Genel Meclis Üyesi İsmail Keleş, İşletmeciler kiraladıkları yerlere şezlongları koyuyorlar. Kalan yerlere de site sakinleri sabahın erken saatinde şemsiyesini koyuyor gün boyu orada bırakıyor. Gerçekten çok sıkıntı var sahillerde. Kanunlar çok açık ama maalesef uygulama yapılmıyor. Bu konuda bir an evvel tedbir alınması gerekir” dedi.

İl Genel Meclis Üyesi Halil Bayazıt, “Çözüm konusunda hiçbir ilerleme alamıyoruz. Bunun örnekleri var, alan belediyeciliği konusu. Bunların tek çözümü alan belediyeciliği veya alan yöneticiliği. Yoksa 2-3 ay aklımıza geliyor sonra sadece özel idare ilgileniyor. Çöplerini biz alıyoruz, altyapısını, bakımını biz yapıyoruz” dedi.

İl Genel Meclis Üyesi Erdinç Can, “Halk plajları yapılmalı. Mesela Gelibolu’da var. Bütün vatandaşlar ücretsiz halk plajına giriyor. Sadece şemsiye koymuşlar, şezlong koymamışlar. Gidiyorsunuz orada günlük denize giriyorsunuz. Ama bizim Erikli’de mümkün değil. Telle çevirmişler. Gariban vatandaş gidiyor şezlongu görüyor, çevreyi görüyor içeriye girmeye korkuyor. Aslında hakkı var girmeye ama giremiyor. Tellerin kaldırılması lazım. Halk plajlarının oluşturulması lazım” dedi.

İl Genel Meclis Üyesi Erdoğan Gümülcineli,

“Bir takım ihlaller ve ihmaller her sezonda olduğu gibi bu sezon da sıklıkla yaşanıyor. her ne kadar Valilik, Özel İdare bir takım çalışmalar yapsa da özellikle hafta sonları denetimler olmadığı için çok sıklıkla ihlallerin olduğuna rastlıyoruz. Vatandaşın da tatil günlerinde yararlanması mümkün. Kesin bir çözüme kavuşturulması için alan belediyeciliği gerekli” dedi.

İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, “Saros’ta yetki karmaşası var. Erken kalkan oranın sahibi durumunda. Bir tarafta Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, bir tarafta Kültür Turizm Müdürlüğü, bir tarafta belediyeler, bir tarafta köy muhtarlıkları, bir tarafta il özel idaresi. Burasının sahibi kim. Kurumlar arası o kadar çok yetki karmaşası var ki orada yapılacak yatırımların da maalesef engellenmesine neden oluyor. Saros’un sadece kıyı düzenlemesi olarak değil çok ciddi sorunları var. Oraya özellikle bayramlarda bir milyon civarında insan geliyor. Bu insanların nerede çadır kurduğu, nerede kamp yaptığı belli değil. Saros’u kirletip gidiyorlar. Bütün ormanları merayı talan edip gidiyorlar. Saros’ta balıkçı barınaklarının açmış olduğu büyük zararlar var. Bunun en açık örneği Yayla ve Sultaniçe’dir. Saros’ta çevre vakfı geldi, kiralamalar yaptı. Hiçbir hizmet sunmadan bunu yapıyor. Hangi hakla yapıyor. Çevre vakfı hiçbir şey yapmadan oradan para alıyor. Denetimi yok, hizmeti yok nasıl bir durum bu anlamak mümkün değil. Tam bir keşmekeşlik, tam bir dağınıklık Saros’ta hüküm sürmekte” dedi.

Meclis üyelerinin ardından söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Çevre ve Şehircilik ile Turizm il müdürlüklerinin sahillerde yaşanan sorunları tespit edip çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi.

Geçmiş, “Muçev’e kızdık sahillerimizi işgal ediyor diye, Muçev gitti Çevre Vakfı geldi. Bunlar para kazanmak için geliyorlar. Sahillerimizi güzelleştirmek, sorunları halletmek için geldiklerini de görmedim. Çevre vakfı ne yaptı, tuttu sahilleri kiraya verdi, aldı parayı koydu cebine. Sahillerdeki sorunu kim çözecek. İmar planlarını versinler bize, hiç olmazsa planlı alanlar yaratalım, günübirlikçilerin gelip kalabileceği alanları belirleyelim. Paraya endeksli sahiller satılamaz. Bunlar hep buralardan nasıl para kazanalım, hizmete geldi mi kim ne derse desin, gel bakalım özel idare, Keşan belediyesi, Enez Belediyesi gel bu işleri yap. Parayı kim toplayacak, çevre vakfı toplayacak. Ne iş yapıyor bu vakıf aldığı paralarla kendinin olmadığı işlere götürüyor” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side