Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, Saros Alan Başkanlığı için bölgedeki tüm aktörleri de kapsayacak bir koordinasyon kurulu kurulacağını açıkladı.
Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık başkanlığında geçtiğimiz ay düzenlenen Saros Çalıştayında, Saros’un en büyük sorununun çok başlılık olduğu gündeme getirilerek, bölgede alan başkanlığı kurulması önerisi gündeme getirilmişti. Bugün gerçekleştirilen İl Genel Meclisi toplantısına konuk olan Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, kurulması planlanan alan başkanlığı hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Saros’un geleceğini planlayabilmek için yürütülen çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Soytürk, Mart ayında alan başkanlığı konusunda koordinasyon kurulu kurulacağını ifade etti.
Soytürk, “Geçtiğimiz günlerde yaptığımız Saros Çalıştayında, Mart ayı içerisinde bölgedeki tüm aktörleri de kapsayacak bir koordinasyon kurulu kurulması da kararı verildi. Saros’un geleceğini planlayabilmek için yürüttüğümüz çalışmalarımız, Valimizin liderliğinde devam ediyor.” dedi.
Soytürk, Saros ve Saros’ta kurulması planlanan alan başkanlığı hakkında meclis üyelerine sunum yaptı.
Soytürk, “Diyoruz ki; ülke ve şehir olarak sahip olduğumuz tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerimiz bizi dünyada ayrıcalıklı kılar. Saros da bizim için böyle. Geçmişimize sahip çıkacağız, gelecek nesillere bu bölgeyi aktarmamız gerekiyor. Hedefimiz şu; korumak, yaşatmak ve geliştirmek. Yani çıkış noktamız bu. Amacımız Saros’u koruma, yaşatma ve geliştirme. Dolayısıyla bilinçli olmalıyız. Yenilikli bir ruhla hareket etmeliyiz. Eğer bu bölgenin turizm ekonomisini, turizmini yönlendirmek istiyorsak; iyi bir yönetişim modeli ortaya koymamız gerekiyor. Dolayısıyla bu yönetim modeli de Türk kamu idare sisteminde var olan alan başkanlığıyla hayata geçirilebilir önerisi ifade ediliyor. Alan başkanlığıyla planlı bir gelişim gerçekleştiriliyor. En kritik cümle; koruma kullanım dengesi. Yani hem kullanıyoruz hem de koruyoruz. Alan başkanlığı, alan sınırları içerisindeki yer altı ve yer üstü kültürel, doğal değerleri korumak ve dengeli kullanmayı sağlıyor. Kültürel, çevresel ve doğal değerler öncelikli olmak üzere alanın geliştirilmesine yönelik yapılacak yatırımlar ile uygulanacak projeler arasında bütüncül davranmamızı sağlayacak. Bizim yaşadığımız sorunlardan biri; yatırımcı gidiyor Keşan Belediyesi’yle yatırımını yapıyor. Yatırımcı gidiyor Enez Belediyesi’yle yapıyor. Yatırımcı gidiyor Kültür ve Turizm Bakanlığı’na. Yatırımcı gidiyor Özel İdare’ye. Ama bütüncül bir bakış açısı bölgede hakim değil. Bölgenin korunması, tanıtılması, denetim ve önleyici birtakım faaliyetler ile planlı bir gelişime ihtiyacı var. Dolayısıyla alanda altyapı, üstyapı, çevre, mülkiyet gibi konularda, kapsayıcı ve bütüncül bir yönetim modeline ihtiyaç var. Dolayısıyla alanın tarihi, kültürel, doğal kaynak değerleriyle, özellikle körfez kıyısına sahip olduğu deniz dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, alana yönelik üst ölçekli ve buna bağlı alt ölçekli planların yapılması ve bu bölgede yatırımı teşvik edilmesi gerekiyor.” dedi.
Soytürk, kurulması planlanan alan başkanlığıyla, yetki karmaşasının önüne geçmek istediklerini belirtti.
Soytürk, “Alan başkanlığıyla biz neyi ortaya koyacağız aslında? Ülkemizin en değerli turizm destinasyonu olan Saros bölgesindeki kentsel ve doğal sit alanını tanıtmış olacağız. Biz bölgede birçok farklı bakanlık, kurum, kuruluşu ilgilendiren birbirine girmiş, girift haldeki bu yetki karmaşasından kurtarmış olacağız. Saros Körfezi olması gerektiği gibi korunacak ve nesillere doğal dokusunu bozmadan aktarmış olunacak. Buradaki stratejik eylemimiz; kurulacak bir alan başkanlığıyla öncelikle planlı bir gelişim sağlamak. Sonra tek elde toplanacak. Bölge yeterince korunacak. Gelecek nesillere aktarılacak. Alan başkanlığını kurarak, alanı koruyarak, geliştirerek ve tanıtarak hak ettiği yere kavuşturacağız. Amaçlarımız bölgenin tarihi, kültürel ve doğal dokusunu korumak, farklı kurumlara ait planlama yetkilerini en önemli kısmı, planlama yetkilerini tek bir elden yöneteceğiz. Bölgedeki her türlü aykırı, imar uygulamalarını giderecek ve dolayısıyla ikincil konutlara tesisleri yıkmaya, yıktırmaya tek bir elde yönetilecek. Bölgenin tarih ve kültürel değerleriyle doğal dokusuna yönelik ağır para cezaları uygulanacak. Kaçak yapılaşmaya engel olunacak, caydırıcılık ortaya konulacak. Bölgeye gelen turistlere daha nitelikli hizmet sunulacak. Nihayetinde alan başkanlığında, alanı bir komisyon yönetiyor. Bütün kararlar bu komisyondan çıkıyor. Yani şimdi basından okuduğumuz kadarıyla alan başkanlığıyla ilgili çok şey söylendi ama alan başkanlığını alan komisyonu yönetiyor. Alanın bir başkanı var. Şu anda mesela Kapadokya Alan Başkanı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü aynı zamanda. Ama alanı yöneten bir alan komisyonu var.” ifadelerini kullandı.