Türkiye genelinde kutlanan 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında, birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çeken Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, sağlıklı yaşam merkezlerinin tanınırlığının artmasını gerektiğini söyledi.
Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, 3-9 Eylül arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında, birinci basamak sağlık hizmetlerinden sağlıklı yaşam merkezlerinin önemine dikkat çekti. Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nün Selimiye Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde basın mensuplarıyla buluşan Yıldırım, işleyiş ve merkezdeki hizmetlerle ilgili bilgi verdi.
Yıldırım, “Buraların asıl amacı aile hekimliği sistemini güçlendirmek ve aile hekimlerimizi desteklemek. Örneğin sağlıklı hayat merkezlerimizde sosyal çalışmacımız var, diyetisyenimiz var, psikoloğumuz var, uzman fizyoterapistimiz var, sigara bırakma polikliniğimiz var, çok farklı hizmetlerimiz var burada. Yani teknoloji bağımlılığına karşı danışmanlık hizmetlerimiz var. Yine kanser tarama merkezimiz var. Şu an bulunduğumuz sağlıklı hayat merkezinde değil ama özgür çocukların karşısında kanser tarama merkezimiz var. Aslında buralar çok önemli. En önemlilerinden biri de şu; tamamen ücretsiz. Yani burada kapıdan girdiğiniz anda aldığınız bütün hizmetler tamamen ücretsiz, devletimiz tarafından karşılanmakta” dedi.
Yıldırım, sağlıklı yaşam merkezlerinin tanınırlığını arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Yıldırım, “Özellikle sağlıklı hayat merkezlerimizi tanıtmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın daha büyük taleplerle gelmesini istiyoruz. Çünkü gerçekten oldukça profesyonel arkadaşlarımız var. Bu konuda iyi yetişmiş kardeşlerimiz var. Bunun yolu ne? Bunun yolu da bence aile hekimliği. Yani bir vatandaş olarak aile hekimimize gideceğiz. Örneğin tansiyonumuz var, şekerimiz var. Devlet hastanesine dahiliye uzmanına gidebiliriz ya da endokrinoloji uzmanına da gidebiliriz ama her kontrolü bir uzman hekime yaptırmamız gerekmiyor. Kendi aile hekimimize başvuruyoruz. Aile hekimimiz tahlillerimizi ister. Bizim durumumuzu değerlendirir. Örneğin gelişebilecek komplikasyonlar açısından aile hekimi bize işte göz uzmanına, dahiliye uzmanına, endokrin uzmanına gerekli yerlere yönlendirebilir. Aslında olması gereken budur. Biz bu alışkanlığı kazandırmak istiyoruz hep beraber. Burada da işte sağlıklı hayat merkezlerimizin önemi çok büyük. Örneğin sağlıklı hayat merkezinde bir diyetisyen arkadaşımız sadece kilo verme açısından değil, belki parayla aldığı bazı hizmetleri burada bedava alabilecek. O yüzden özellikle çok önemsiyoruz.” dedi.
Selimiye Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde hamilelik döneminde gebelik sınıfında eğitim alan vatandaşlardan Özge Tuna da, erken doğumunu burada aldığı eğitimle fark ettiğini söyledi.
Tuna, “Burada eğitimimi tamamladıktan sonra bir erken doğum riskim ortaya çıktı. Bu olağan bir şey değildi. Rutin kontrollerimde her şey yolunda gidiyordu. Bayramın ikinci günü yaşadığım bir belirtiden sonra gebe okulunda aldığım bilgilerle erken doğumun başladığını anladım. Devlet Hastanesi’nin acil kısmına başvurdum. Oradan beni hemen kadın doğum uzmanına sevk ettiler. Doktorumun ilgisiyle hemen yapılan tahlillerle erken doğum olduğunu anladık. Önlemlerimizi aldık, hastaneye yatışım sağlandı. İki gün rutin kontrollerim yapıldı. Daha sonra sağlıklı bir şekilde doğumum gerçekleşti. Burada verilen bilgiler olmasaydı belki bunu anlamayacaktım. Çünkü öncesinde başka bir hastaneye gittim ve benim herhangi bir risk olmadığını eve dönmemi söylemişlerdi ama burada aldığım bilgiler sayesinde bunun bir erken doğum olduğunu anlayarak hemen başvurdum. 34 haftalık, yedi buçuk aylık doğdu.” ifadelerini kullandı.