Genel Sağlık-İş Edirne Şubesi üyeleri, sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 baraj koşulu getirilmesini öngören ve yasalaşarak yürürlüğe giren düzenlemeye tepki gösterdi. Baraj konusundan daha büyük sorunlarının olduğunu ancak iktidara yakın sendikaların ‘Bize gelin bin TL verelim’ diyerek diğer sorunlarını örtmeye çalıştığını belirten Şube Başkanı Özcan Arslan, ‘Bize gelin bin TL verelim’ yazılan pankartı ortadan keserek, asıl sorunlarına dikkat çekti.
Sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 baraj koşulu getirilmesini öngören kanun teklifi, yasalaşarak yürürlüğe girdi. Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi önünde bugün bir araya gelen Genel Sağlık-İş Edirne Şubesi üyeleri, söz konusu düzenlemeye sert tepki gösterdi. Baraj konusundan daha büyük sorunlarının olduğunu ancak iktidara yakın sendikaların diğer sorunları örtmeye çalıştığını belirten Şube Başkanı Özcan Arslan, tepki göstermek adına hazırladıkları pankartı ortadan ikiye kesti. Ardından basın açıklaması yapan Arslan, “Siyasi iktidar, bu düzenleme ile kendinden olmayan sendikaları adeta cezalandırmaktadır” dedi.
Arslan, “Bilindiği üzere yandaş sendikaların talebi, iktidar partisi milletvekillerinin imzasıyla getirilen kamu sendikaları üyelerine ödenen toplu iş sözleşmesi tazminatı için yüzde 2 barajı getiren düzenleme Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kamu emekçilerinin özellikle de sağlık emekçilerinin yığınlarca sorunu çözüm beklerken, sarı sendikaların ısrarlı baskıları sonucu iktidar partisinin çıkardığı yasa ile ne yazık ki sendikal örgütlenmenin önüne antidemokratik baraj getirilmiştir. Sağlık emekçilerini açlık sınırındaki maaşlara ve kötü çalışma koşullanma mahkum eden siyasi iktidar, bu düzenleme ile kendinden olmayan sendikaları adeta cezalandırmaktadır. Sağlık çalışanların çözüm bekleyen sorunları dağları aşarken; aylık 150 TL tutarında bir ödemenin gündem olması sağlık çalışanlarına yapılan en büyük haksızlıktır. Bizler; siyasal erkin, yapabilme gücünü sendikal örgütlenme özgürlüğünün önüne baraj koymak için değil, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümünde görmeyi isteriz. Sağlıkta şiddet ile etkin mücadele edin. Emekliliğimize yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde tek kalem maaş talebimizi hayata geçirin. Sözleşmeli çalışma modeline son verin. Adalet ve liyakati tüm kamu kurumlarında sağlayın. Kademeli ek gösterge, yıpranma payı, giyim yardım gibi mali özlük haklarımızı günümüz koşullarına göre güncelleyin. Kapalı kapılar ardında yapılan, ihale süreci ve protokollerini gizlediğiniz promosyon anlaşmalarını açıklayın.” ifadelerini kullandı.
Arslan, yereldeki sorunların çözümü adına da Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a seslendi.
Arslan, “Sendika dediğiniz sahadaki sorunları söyler; yukarıdaki yöneticilerle görüşür, ortak bir çözüm oluşturmaya çalışır. Yerelde yaşadığımız sorunlar; diyoruz ki, kıyafetle ilgili bir sorunumuz var. Her yönetim değiştiğinde kıyafetler değişmemeli. Gece verilen kahvaltı sorunu vardı. Çorba verilsin dedik; gece 12’de değil, 23.00-01.00 arası verilsin dedik. Yönetmeliğe aykırı dediler. 1 Kasım’da geçti bu. Daha önce aykırıydı da nasıl oldu şimdi? Bizleri yönetenlere sesleniyoruz; bizleri duyun. Buna yerelde başlayalım. Edirne Valimize sesleniyorum; çalışan memnuniyetini lütfen dikkate alın.” dedi.