28 Kasım 2024
6.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESAĞLIKSAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

-

Ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yapan sağlık çalışanları, iktidardan taleplerini bir kez daha yineledi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları adına açıklama yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplum kesimleri gibi bizler de artık geçinemiyoruz” dedi.

Sağlık çalışanları ülke genelinde bir günlük iş bırakarak taleplerinin yerine getirilmesi için hükümeti uyardı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda sağlık çalışanı destek verdi.

  Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, burada yaptığı basın açıklamasında sağlık çalışanlarının taleplerini yineledi. “Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz” diyen Altun, sağlık sisteminin işlemez hale geldiğini, pandemiyle birlikte sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının daha da zorlaştığını, bunun yanında ekonomik olarak hak kayıp yaşadıklarını ifade etti.

Altun, “Sağlığı alınıp satılan bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın yürürlüğe koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile, sağlık emekçilerinin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleşmiş, halkın sağlık hakkı elinden alınmış, gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir.

Pandemi döneminde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında artan zorlukların yanı sıra ekonomik krizin de derinleştirdiği ekonomik haklarımız ile ilgili büyük kayıpları yaşamaya devam ediyoruz. Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplum kesimleri gibi bizler de artık geçinemiyoruz” dedi.

Altun, son altı ay içinde çok sayıda etkinlik yaparak seslerini duyurmaya çalıştıklarını, iş bıraktıklarını, ancak taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi. Altun, sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşulları nedeniyle ülkeyi terk ettiğini kaydetti.

Altun, “Bundan on yıl önce 2012’de yurtdışında çalışmak için TTB’den belge alan hekim sayısı 60 iken, 2022 yılı ocak ayında bu sayı 195’e çıkmıştır. 2021 yılında yurtdışına giden hekim sayısı Hacettepe, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’nden bir yılda mezun olan hekim sayısından daha fazladır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, ağır çalışma koşulları, insanca yaşayabilecek ücretten yoksun olma gibi nedenlerle umudunu yitiren genç hekimler ülkeyi terk etmektedir.

Bugün burada bulunmamızın bir diğer nedeni de, MHRS sistemi üzerinden beş dakikada bir muayene randevusu dayatması ile nitelikli sağlık hakkı gasp edilen, aylar sonrasına bile randevu alamayan, aldığı sağlık hizmetinden kuşku duyan halkımızın nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz bir sağlık sistemine kavuşması içindir.

Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak, hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, emeğimizin karşılığı olmayan ücretlerin kader olmadığını biliyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(ö)REV’e hazır olduğumuzu da buradan kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side