Eczanelere etil alkol kısıtlaması getirildi. Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla bundan böyle eczanelere tıbbi kullanım amaçlı sadece 2 litre etil alkol verilecek. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, kararın yanlış olduğunu söyleyerek, “bu karar halkın etil alkol içeren bazı yapma ilaç reçetelerinden mahrum kalması demektir. Bu da halk sağlığını olumsuz etkileyecektir” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından Türk Eczacıları Birliği’ne tebliğ edilen kararla eczanelerin etil alkol temini kısıtlandı. Bundan böyle eczanelere ayda sadece 2 litre etil alkol verilecek.
Bakanlığın kararını değerlendiren Edirne Şifa Eczanesi sahibi Eczacı Şükrü Ciravoğlu, yapılan alkol zamlarının ardından bazı vatandaşların evlerinde kendi içkisi üretmeye başlamasından dolayı böyle bir karar alınmış olabileceğini öne sürdü. Ciravoğlu, kararın halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyleyerek, özellikle eczanelerde ilaç yapımında kullanılan etil alkolün kısıtlanmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.
Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Sağlık Bakanlığı’nın 4 Eylül 2019 tarihli yazısıyla Türk Eczacıları Birliği’ne tebliğ edilen karar 10 Eylül itibariyle bize ulaştırıldı. Bu karara göre; eczanelere ayda sadece 2 litre etil alkol verilecek. Böyle bir kısıtlama getirildi. Kararın alınış nedeni duyumlarımıza göre içkilerin vergilerin pahalı olması nedeniyle insanların evlerinde kendi içkilerini üretmeye teşebbüs etmesinden dolayı, etil alkol ihtiyacı oluşmasından kaynaklanıyor. Bunun eczanelerde satışı yok ama tahmin ediyorum eczanelerden temin edildiği düşünülerek böyle bir kısıtlamaya gidildi. Bu iyi düşünülerek alınmış bir karar değil. Böyle yanlış uygulamayı önlemek için kurunun yanında yaş da yanar misali halk sağlığında kullanılan laboratuarımızda kullanılan bir maddeyi kısıtlamak bizim için çok önemli ve etkileyici sonuçlar doğuracaktır. Bu karar tarihi itibariyle kendi adımıza eczanemizin kayıtlarına baktığımızda son bir yılda 1766 adet ilaç yaptığımızı görüyoruz. Bu süreçteki iş günü sayısına bölündüğünde günde yaklaşık 6 adet yapma ilaç demektir. Bu ilaçların önemli bölümünde etil alkol ham madde olarak kullanılıyor. Ayrıca laboratuar koşullarında gerek ortam temizliği gerek dezenfeksiyon işlerinde etil alkol elimiz ayağımız konumunda olan bir maddedir. Bunun kısıtlanması demek ithal bazı ürünlerle telafi etmemiz mümkün olabilir ama reçetelerde kullandığımız kısmını telafi etmemiz şansımız yoktur. Halkın etil alkol içeren bazı yapma ilaç reçetelerinden mahrum kalması demektir. Bu da halk sağlığını etkileyecek bir konudur.
Ayrıca ülkemiz adına üzüntülü bir tarafı daha var. Eski eczacılar bilir, Tekel özelleştirilmeden önce Türkiye’de alkolün dağıtımı Tekel vasıtasıyla yapılıyordu. Karne ile eczanelere ayda 20 litre alkol veriliyordu. Karne ile aldığımız dönemlerin gerisine geldiğimiz anlamına geliyor. Bu da ülkenin geldiği nokta açısından üzücü bir durum”.