28 Kasım 2024
8.8 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESAĞLIKÇİÇİN: HER SİGARA KANSERDİR

ÇİÇİN: HER SİGARA KANSERDİR

-

Uzmanlar, sigaranın önümüzdeki 50 yıl içinde 450 milyonun insanın ölümüne neden olacağını söylüyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, sigarada 50’den fazla kanserojen madde olduğunu söyleyerek, “Elektronik sigara, light sigara, şunlu sigara, bunlu sigara diye bir şey yok. Her sigara kanserdir” dedi.
 

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü Halk sağlığı Başkanlığı tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası salonunda düzenlenen toplantıda

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, “Kanser nedir? Erken teşhis, tedavi, tarama ve korunma, Edirne ve dünyada kanser” konulu sunum yaptı.

Prof. Dr. Çiçin, kanserin bir organda yer kaplayarak o organın görevini yapamaz hale getirdiğini belirterek, bunun sadece bir doktor tarafından tedavi edilebilen hastalık olmadığını, bir takım tarafından tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Kanserden korunmak için insanların yaşam şeklinde değişikler yapması gerektiğini anlatan Çiçin, kişinin içiyorsa sigarayı bırakması gerektiğini, daha aktif bir hayat yaşaması ve beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Sigaranın rahim ağzı kanserine bile neden olduğunun altını çizen Çiçin, içinde 50’den fazla kanserojen maddenin bulunduğunu, bu nedenle her sigaranın kanser olduğunu söyledi.

Çiçin, “Sigara akciğer, baş boyun, yemek borusu, mide, pankreas, rahim ağzı kanseri yapıyor. Her yıl yeryüzünde 2,5 milyon insanın ölümüne neden oluyor, sigara gelecek 50 yılda 450 milyon insanın ölümüne neden olacak.  Sigarayı derhal bırakmanız lazım.   Sigarada 50’den fazla kanserojen var. Elektronik sigara, light sigara, şunlu sigara bunlu sigara diye bir şey yok. Her sigara kanserdir. Eğer sigarayı içmediğinizde sıkıntılarınız oluyorsa, eliniz ayağınız titriyorsa, bir takım fiziksel sendromlar gösteriyorsanız, hep sigara içmeyi arıyorsanız, sigara içmek için zaman ayırma ihtiyacı duyuyorsanız, sigaraya bağlı bir takım sorunlar yaşamışısınız ama içmeye devam ediyorsanız bağımlısınız. Bu durumda kendi kendinize deneyerek bırakma ihtimaliniz yüzde 3’tür. Sigarayı bırakmak için bu bağımlılık özellikleriniz varsa tıbbi desteğe ihtiyacınız vardır.  Sigara keyif verici bir madde değildir, bağımlılığın gelişmesi sonucu ortaya çıkan bu faktörler nedeniyle keyif aldığınızı düşünmeniz durumudur. İçmediğinizde krize giriyorsunuz, çünkü bağımlı olduğunu için.  Aslında keyif alınan değil bağımlılık semptomlarını giderdiği için ortaya çıkan bir yanılgıdır”.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side