Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’daki sağlık personellerinin katılımıyla “Asılsız Çağrılar ve Ambulans Kazalarının Önlenmesi Çalıştayı” düzenlendi.
Kırklareli Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalıştayda, Türkiye'de acil sağlık hizmetlerinde, personel, araç ve sunulan hizmetlerin kalitesinin son yıllarda hızla arttığını söyledi.
Türkiye genelinde 30 bin personel 5 bine yakın ambulansla sağlık hizmetlerinin sunulduğunu belirten Cerit, hizmetlerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Hizmetlerin artması ve büyümeye paralel olarak ambulans sayılarının da arttığını anlatan Cerit, şöyle konuştu:
“Ambulans sayılarının artması ile ambulans kazalarındaki sayı da artmaktadır. Ambulanslar topluma sunulan sağlık hizmetlerinin hayati bir parçası olduğu için hizmetin aksamaması ve kazalar sonucu kaybolan milli servetimizin muhafazası için ambulans kazalarını detaylı bir şekilde irdelememiz gerekiyor. Aşırı hız, dikkatsizlik, tedbirsizlik, kanunlara ve emir talimatlara aykırı davranmak acemilik, ehliyetsizlik, sevk ve idare hataları kendine aşırı güven, sürüş pozisyonları hataları gibi nedenlerle ambulans kazalarında karşımıza çıkmasını istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de hastane öncesi acil sağlık personelinin ambulans kazalarında ölüm riski 100 binde 24,4'lerde iken yurt dışındaki bazı ülkelerde bu oran 100 binde 9,6'dır.”
Cerit, ambulansların karıştığı kazalara da değinerek, “Türkiye'de Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, yaralanma ve ölüm içeren ambulans kazalarının yaklaşık 3'te 1'inin sebebi hız kurallarına uyulmamasıdır. Hiçbir düzenlemede yer almamasına rağmen halkımızda ve bazı ambulans personelimizde de ambulansta hız sınırlarını aşabileceği, aşırı hız yapabileceği konusunda da bir yanılgı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda da kazaların yüzde 75'inin önlenebileceği belirtilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Ambulans kazalarının daha çok yaz aylarında ve şehir içlerinde meydana geldiğini belirten Cerit, asılsız 112 çağrılarının da son yıllarda azaldığını sözlerine ekledi.
Edirne Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan ise bu tür çalıştayları çok önemsediklerini ifade ederek, son zamanlarda yaşanan ambulans kazalarının vaka dönüşünde meydana geldiğini söyledi.
Buna daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Kalkan, artan iş yükü nedeniyle stres ivmesinin de yükseldiğini dile getirdi.
Çalıştayda Kırklareli Vali Yardımcısı Numan Hatipoğlu ile Tekirdağ Sağlık Müdürü Cengiz Becerir de birer konuşma yaptı.