Edirne’de 1973 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Kilim Gurubu Kartaltepe Mensucat Fabrikası, günde 50 bin metre kumaş üreterek 20 ülkeye ihraç ediyor. Türk pamuklarının kullanıldığı fabrikada kot pantolon ve patentli kamuflaj kumaşların üretimi gerçekleştiriliyor.
Kilim Gurubu Kartaltepe Mensucat Fabrikası Genel Müdür Nadir Kartal, fabrikanın alan ve makine yatırımını arttırdığını, hedeflerinin istihdama katkı vererek yatırımlarını sürdürmek olduğunu söyledi.
Kartal, “Fabrikamız 1973 yılında Türk Anonim şirketi olarak yüzde yüz Türk sermayesi ile kurulmuştur. Fabrika arazisi yaklaşık bir milyon metrekare, kapalı alanda 100 bin metrekaredir. Fabrikamıza ham madde gelir, iplik, dokuma, boy, baskı mamul olarak ürün hazır hale gelir. Yaklaşık 20 ülkenin üzerinde Denim kumaşı ihracatı vardır. Bunun yanında Türk silahlı Küvetlerimize ve yabancı ordulara patentli kamuflaj kumaşlar üretilmektedir. Şuan bünyemizde 500 kişi çalışmaktadır. Yaklaşık 50 yıllık süreçte fabrikamız yatırımlar yapmıştır, kurulu olan gücünü arttırmıştır, kapalı alan ve makine yatırımını artırmıştır. Hedefimiz bu fabrikayı sürekli çalıştırmak ve istihdama katkı sağlayıp yatırım yapmak” dedi.
Fabrikada ham madde olarak genellikle Türk pamuklarını kullandıklarını söyleyen Kartal, dünyadaki trendlere göre geliştirdikleri ürünlerin üretimini yaptıklarını kaydetti.
Kartal, “Ham madde olarak, genelde Türk pamuklarını kullanıyoruz Ege pamukları ağrılıklı olmak üzere, Çukurova bölgesi ile Güney Doğu Anadolu bölgesi pamuklarını kullanıyoruz. Zaman zamanda istenen ürün isteklerine göre de Mısırdan ve Amerika’dan aldığımız daha nitelikli pamuklar oluyor.
20 yıl önce de biz denim kumaşı yapıyorduk, likra yeni yeni çıkmaya başlamıştı biz bunu bayanlara yapıyorduk. Şimdi erkeklerde dahi stndart donanım haline geldi. Streç kumaşlar günün yelpazesinin yüzde 99’u içinde likra barındıran streç kumaşlardan oluşuyor artık.
İki yıl önce hemen pandemi öncesinde 3 milyon avroluk dokuma tezgah yatırımı yaptık ve önümüze pandemi geldi dünya piyasaları ülkenin durumu, şimdi yatırım planlarımız var ama biraz bu süreci atlatmayı bekliyoruz. Biz sürekli fabrikamızı geliştirip üretime devam etmek istiyoruz. Bizim günden 50 bin metre kumaş üretme kapasitemiz var şuan. Tabi bu kumaşı üretirken ipliği de kendi bünyemizde üretiyoruz ve üretilen kumaşı da mamul hale getirecek ona göre donanımlarımız mevcut. Bu fabrikada pamuk girer mamul kumaş çıkar” dedi.