Ayçiçeği hasadı başlamasına rağmen fiyat konusunda belirsizlikler yaşandığını ve üreticilerin 11 liradan ayçiçeği sattığını belirten Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Önder Cin, “Ben buradan Tarım Kredinin üst yöneticilerine, kooperatif yöneticilerine sesleniyorum; o klimalı, deri koltuklu odalarınızdan çıkın, sahaya inin. Üreticilere sahip çıkın. Bu üretici 11 liraya ayçiçeği satıyor; yazıktır, günahtır!” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, tarım ve hayvancılık konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Süt üreticilerinin uzun zamandır fiyatta güncelleme beklediğini belirten Cin, birçok üreticinin dişi hayvanlarını kesime gönderdiğini ifade etti.
Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Önder Cin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Süt üreticisi 6 aydan beri süt fiyatlarında düzelme bekliyor. Süt olmazsa, et olmaz. Bunun sonuçlarını gelecekte çok acı şekilde yaşayacağız. Üreticiler dişi hayvanlarını kesime gönderiyor. Süt üreticisi zamdan da geçti, yem fiyatlarına bir frenleme bekliyor. Desteklemeler de artık çok cüzi kaldı. 20 kuruş desteklemeyle bu süt hayvancılığı olmaz. 7,5 lira süt fiyatı açıklandı; şu anda 7,30-7,40’tan müstahsil fiyatı kesiliyor. Üreticinin eline geçen para, 7 lira 20 kuruş. Bu şartlarda nasıl üretim yapılacak? Buzağı desteklemelerini alamadı üreticilerimiz, sonra düzeltildi dendi. Bu ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye benziyor. Ulusal Süt Konseyi de artık bu süt üreticisinin üzerinden çekilsinler. Süt üreticisini kendi haline bıraksınlar. Devlette bu işe müdahale edemiyorsa; o da çekilsin. Süt üreticisi zaten bu işi bırakıyor. 150 bin tane besilik hayvan geleceği söylentileri, piyasayı alt-üst etti. Tarım Kredilere et sattıracağız diyorlar; bunlar piyasanın yüzde 1’ine tekabül etmiyor ama yarattığı algı besiciyi zedeliyor. 53 liradan 40 liralara düştü kuzu eti. Nasıl para kazanacak bu insanlar? Girdi fiyatları frenlenmediği sürece süt fiyatlarını 10 lira da yapsan çözüm değil. 20 yıldan beri ülkeyi tek başına yöneten iktidar, tarım ve hayvancılık politikası geliştiremedi ve insanlara güven veremiyor.” dedi.
Ayçiçeği hasadı başlamasına rağmen fiyat açıklanmaması nedeniyle üreticilerin 11 liradan ayçiçeği sattığını söyleyen Cin, Tarım Kredi Kooperatifi Yöneticilerine tepki gösterdi.
Cin, “Ayçiçeği hasadı başladı. Vatandaş biçime başladı; ayçiçeği fiyatları 12 liralardan 11 liraya kadar düştü. Çünkü Trakya Birlik rakam açıklamıyor. Tarım Kredi, Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesiyiz diyor. Tarım Kredi benim bölgem olan Süloğlu’nda borç karşılığı dahi ayçiçeği alamıyor. Bugün üreticiden 12-13 liraya almadığı ayçiçeğini, bir süre sonra piyasadan 15 liraya alacak. Tarım Kredi geçen yıl az da olsa ayçiçeği aldı, Trakya Birlik ne yaparsa biz de aynısını uygulayacağız dedi. Trakya Birlik bin 100 liralık bir fark verdi, Tarım Kredi bu farkı dahi ödeyemedi. Ben buradan Tarım Kredinin üst yöneticilerine, kooperatif yöneticilerine sesleniyorum; o klimalı, deri koltuklu odalarınızdan çıkın, sahaya üreticinin yanına inin. Üreticinin sorunlarıyla uğraşın. Mevki, makam peşinde koşmayı bırakın artık. Üreticilere sahip çıkın. Bu üretici 11 liraya ayçiçeği satıyor; yazıktır, günahtır! Girdilere bir bakın; 27 lira mazot, gübre almış başını gidiyor. Devlet olarak vatandaşa, ‘Ekin’ dediniz. Çiftçi ekti ama ne oldu? Bu insanlardan öç mü alıyorsunuz? Ukrayna’dan 6 bin ton ham yağ geliyor; millet davul-zurna çalıyor. 6 bin ton ham yağ, ancak İstanbul’un 1 haftalık yağ ihtiyacını karşılar. Tarım siyaset işi değil, tarım ülkenin milli menfaatidir, ülkenin geleceğidir. Bu insanların geleceğini çalmayın. Gençleri tarımdan kopardınız, çiftçilerin yaş ortalaması 60. Tarım ve hayvancılıkta para kazanılsa, gençler bu işi yapmaz mı? Bir sürü proje yapıldı, gidin bakın bakalım başarı oranı nedir? Proje yapmakla, fotoğraf çekmekle bu işler olmuyor.” ifadelerini kullandı.