Tarım ve hayvancılıktaki girdi maliyetlerinde yaşanan aşırı artışlara rağmen ürün fiyatlarının istenilen düzeyde olmadığını belirten Edirne İl Genel Meclisi CHP Üyesi Önder Cin, “Köylerde hayvan kalmadı, üreticiler tarlasını ekemez duruma geldi. Şu an çiftçinin alım gücü dip seviyelerde. Yazık, günah bu insanlara.” ifadelerini kullandı.
Edirne İl Genel Meclisi CHP Üyesi Önder Cin, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde rekolte beklentisinin oldukça düşük olduğunu belirten Cin, çiftçilerin bu işi sürdürebilmesi için en az 18-20 lira seviyelerinde fiyat açıklanması gerektiğini ifade etti.
Cin, “Bölgemizde ayçiçek hasadı yavaş yavaş başladı ama malumunuz bölgemizde yaşanan kuraklık oldukça etkili. Trakya bölgesinde birçok yerde rekoltede çok büyük düşüklükler var ve olmaya devam edeceği söyleniyor. Rekolte beklentisinin düşüklüğünden dolayı ayçiçeğinin bu yıl 18-19-20 liradan aşağı olmaması lazım ki; çiftçi bu işi sürdürebilsin. Amortisman giderlerini, enerji giderlerini görüyorsunuz. Buğday açıklandığında 8 bin 250 lira artı bin lira prim dendiğinde iyi bir fiyat gibi geldi ama mazot 18,5 liraydı ama çiftçi buğdayın parasını alana kadar mazot 38,5 lira oldu. Gübre 9 liraydı, 14-15 lira seviyelerine geldi. Ülkemizde kısa vadede her şey çok çabuk değiştiği için bugün 18-20 lira iyi demeye de korkuyoruz. Bir ay sonra çiftçi tohum ekimine başladığı zaman tohumu, gübreyi, mazotu, ilacı kaça alacak? Bunlar çok önemli etkenler. Çiftçinin girdi maliyetlerini etkileyenler bunlar.” dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından mısır alım fiyatlarının ton başına 6 bin lira olarak açıklanmasına da tepki gösteren Cin, “Geçen yıla oranla yüzde 5’lik artış yapılması kabul edilemez.” dedi.
Cin, “Bu yıl TMO mısır için 6 bin lira fiyat açıkladı. Geçen yıla oranla yüzde 5’lik bir fiyat artışı var. Ekstra bir fiyat vermeyince, bizde silajlık mısır ekimi de çok fazla. Silajlık mısır eken insanların ürünleri hep ellerinde kaldı. Silajlarını alan olmadı. Önümüzdeki yıl bu insanlar nasıl mısır ekecek? Mısır dediğiniz çok maliyetli bir şey. Ayçiçeğinin yanında daha maliyetli; en az 120-130 kilo gübre kullanıyorsunuz. İcar maliyetleri, sulama maliyetleri, işçilik, ilacı fazla. Çiftçinin şu anki sıkıntısı fiyattır. Bu ülkede yüzde 5 artışla kalan bir ürün var mı? Yazık, günah bu insanlara.” şeklinde konuştu.
Artan girdi maliyetleri karşısında üreticilerin oldukça zorlandığını belirten Cin, üreticilerin alım gücünün günden güne düştüğünü dile getirdi.
Cin, “Keza sütte de aynı durum var. Bakın ağustos ayında 11-11,5 lira açıkladılar. Eylül ayında almaya başlayacak üretici ama alana kadar girdi maliyetleri artacak. Geldiğimiz noktayı görüyorsunuz. Gidin köylere bakın, kaç kişide hayvan kalmış diye. Kalmadı, kalmayacak da. Çünkü bu ülkede ürettiği malın fiyatını belirleyemeyen 2 sektör var; biri tarım, diğeri hayvancılık. Bunlar haricinde herkes ürettiği malın hesabını yapar, kar payını koyar, maliyetim bu der ve bu paraya satarım der. Ama tarımda buğdayın, ayçiçeğinin, mısırın fiyatını çiftçi belirleyemez. Hayvancılıkta sütünün, danasının ve damızlık ineğinin fiyatını belirleyemez. Çiftçinin alım gücü günden güne düşüyor. Bakın şu an çiftçinin alım gücü dip seviyelerde. Herkes gidip köylere baksın. Ben bunu siyaset üstü görüyorum. Türkiye’de artık şöyle bir yere geldik. Daha önceleri hükümetler değişirdi tarım politikaları da değişirdi. Şimdi bakan yardımcıları değişiyor tarım politikaları değişiyor. Bakan değişiyor tarımda her şey sil baştan oluyor. Biri geliyor buzağıya destek vereceğiz diyor. Biri geliyor ineğe vereceğiz diyor. Böyle bir şey olmamalı. Bugün geldiğimiz noktada biz neyi konuşuyoruz arkadaşlar bakın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya’ya gidiyor, Putin ile görüşüyor. Tahıl koridorunun açılması gündeme geliyor. Bizim ülkemizde buğday fiyatları birden aşağı düşüyor. Biz bu konuma gelecek bir ülke miydik? Adamlar savaş yapıyor ama dünyayı tahıla boğuyor.” şeklinde konuştu.
ÖNDER CİN: ÇİFTÇİNİN ALIM GÜCÜ GÜNDEN GÜNE DÜŞÜYOR
-