İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, tarımda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yaptı.
İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, tarımda yaşanan sorunlar hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yaptı. Sorunların çözümü için alınması gereken önlemleri açıklayan Prof. Dr. Akalın, lisanslı depoculuğun tarım ve gıda güvenliği için kritik bir öneme sahip olduğunu da ifade etti.
Prof. Dr. Akalın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Lisanslı depoculuk faaliyetleri ülkemiz için çok önemli bir konudur. Yakın geçmişte yaşanan bir durumu hatırlatmak istiyorum: TMO buğdaya ulaşamaması neticesinde piyasayı düzenlemek için ithalat yapmak durumunda kalmıştı, hatırlayalım. Üstelik bunu ne zaman yapmıştı? Lisanslı depolarda yeterli miktarda buğday stoku varken. Bu durum konunun önemini ve plansız yönetim anlayışını gözler önüne sermektedir. Kaldı ki şimdi de ülkemiz uzun süreden beri buğday ihracatı yapmaya çalışmaktadır. Bu arada, ülkemizde buğday hasadı başlamış ve fiyat maalesef şimdiye kadar açıklanmamıştır. Maliyetlerin 11 lirayı bulduğu durumda buğday müdahale alım fiyatları çiftçimizi memnun edecek kâr oranıyla acilen açıklanmalıdır.Bunun yanında, lisanslı depoculukta gıda ve tarım sektörüyle ilgisi olmayan kişilerin haksız kazanç elde etmeleri birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Buradan anlaşılıyor ki; denetimlerdeki eksiklikler yüzünden lojistik ve depolama faaliyetlerinde yaşanan aksaklıklar ve en önemlisi, enflasyonun kontrol altına alınamaması gıda güvenliği konusunda tehlikeli bir tablo ortaya koymuştur. Ayrıca şunu da hatırlatmak isterim: Stokçuluk ve depoculuk birbirinden bağımsız terimlerdir. Fırsatçılar ile ekmeğini kazanma mücadelesi verenleri birbirinden ayırmak gerekmektedir. Tarım ve gıda güvenliğini sağlamak, gıda kayıp oranlarını azaltmak lisanslı depoculuk faaliyetlerinin desteklenmesiyle doğru orantılıdır. Bunun yanında, çiftçimizi koruyacak önlemler almak gerekmektedir. Küçük ölçekli işletmelerin soğuk depo ve soğuk zincirden daha fazla faydalanmaları sağlanmalıdır.Bu meselelerin temelini oluşturan tarım politikaları konusundada birkaç söz söylemek isterim. Özellikle, tarım konusunda reform yapmak, ürün zincirlerindeki tekelci yapıyı kırmak ve yeni istihdam alanları oluşturmak gerekmektedir. Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesi artırılmalı ve çiftçilere yönelik yeni teşvik uygulamaları geliştirilmelidir. Küçük ölçekli çiftçilerin üretim maliyetleri düşürülmeli, destekler artırılmalıdır. Tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanılması teşvik edilmelidir. Modern tarım teknikleri ve sulama sistemleri desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Bunun yanında, dijital tarım uygulamalarını ve akıllı tarım tekniklerini daha fazla kullanmak, üretim süreçlerini verimli hâle getirmek tarım politikalarının daha etkin şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
MİLLETVEKİLİ AKALIN’DAN TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ AÇIKLAMASI
-