Edirne Kent Ormanı’nda başlatılan Millet Bahçesi projesine karşı çıkarak dava açan 7 kişi, projenin iptal edilmesine yönelik verilen mahkeme kararına istinaden Kent Ormanı’nda gerçekleştirilen çalışmaların durdurulması için ilgili kurumlara dilekçe verdi. Dilekçelerini teslim etmeden önce Kent Ormanı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapan çevreciler, “Mahkemenin verdiği karara hemen uyularak Millet Bahçesi projesinin derhal durdurulmasını talep ediyoruz.” dediler.
Edirne Kent Ormanı’nda yapımı devam eden Millet Bahçesi Projesinin yapım ihalesi, Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bugün Kent Ormanı önünde bir araya gelen Söğütlük Doğal Kalsın Platformu üyeleri, mahkeme kararına istinaden projenin derhal durdurulmasını talep etti. Platform adına basın açıklamasını yapan Mertcan Yalçın, bugüne kadar konuyla ilgili yaptıkları tüm uyarılarda haklı çıktıklarını belirterek, “Bilim, hukuk ve mücadele kazandı.” ifadelerini kullandı.
Mertcan Yalçın tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Söylemiştik demek artık zul geliyor ama hukuktan, akıldan, bilimden ve doğadan yana olmayan her kararın günü gelecek bir gün kaybedeceğini bizler söylemiştik. Bizler yani hukukçular, bilim insanları ve doğadan yana olan yaşam savunucuları olarak bunları defaatle dile getirdik. Öyle de oldu. Savurganca harcanan paralar, boşa giden emekler, telafisi mümkün olmayan zararlar yaşandı bu süreçte maalesef.
Oysa doğal yaşamın savunucuları olarak bizler; Söğütlük doğal kalsın dedik. Söğütlük taşkın sahasıdır ve aynı zamanda asırlardır taşkınlar ile yaşamını sürdüren bir taşkın ormanıdır dedik. Karaağaç ile Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin bulunduğu alan kentimizin gözbebeğidir, düzenlenirken çok dikkatli olunmalı dedik. Burada yaşadıklarımızı ağaçlar yazsaydı belki de Söğütlükteki tüm ağaçların kâğıt olması gerekirdi. Bu kadar anının yaşandığı yeri yok etmeyin dedik. Millet Bahçeleri mevzuatında; ‘betonların yığıldığı bölgelerde yaşam alanları, sosyalleşme sahaları için Millet Bahçeleri oluşturulur’ diye yazıyor, burası zaten doğal bir şekilde oluşmuş bir ormandır, tam tersine siz burayı betonlaştırıyorsunuz dedik. Söğütlük Millet Bahçesi olarak düzenlenmek istenen alan 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na tabidir, bu kanunun hükümlerine uyulsun dedik.
Söğütlük Edirnelilerin özgürce kullandığı, nefes aldığı, dinlendiği doğal bir parktır. Söğütlük Edirnelilerin tarihidir, geçmişidir, hafızasıdır, hatırasıdır. Söğütlük Kent Belleğidir dedik. Söğütlük Ormanına üstten gelecek taşkınları ve alttan sızacak suları fore kazıklarla engellediğinizde ormandaki ağaçların kökleri suya erişemez ve üstten başlayarak kurumaya başlar, aynı zamanda kumsalda olan kökleri de taşkınlardan beslenen alüvyonları bulamayınca dik durmakta zorlanır ve yıkılma riski taşır dedik. Söğütlük Millet Bahçesi için harcanacak parayı deprem bölgesindeki ihtiyaçlar için kullanın, doğal bir ormanı yapay bir bahçeye çevirmek için gereksiz yere para kaynaklarımızı tüketmeyin dedik. Aylardır söylüyoruz ve gerekirse daha aylarca, yıllarca da söyleyeceğiz. Akıl, bilim, hukuk ve kentlilerin görüşlerine uygun olmayan Söğütlük Millet Bahçesi projesinden vazgeçin dedik. Bizler Millet Bahçelerine karşı çıkmadık, Söğütlük Millet Bahçesinin yerine karşı çıktık ve bunun yerine yapılacak yeni yerler de önerdik. Edirne’deki yeni yerleşim bölgeleri böyle parklar ve bahçeler için daha uygundur dedik.
Söğütlük ve bir bütün olarak Meriç üzerinde yapılan projeler hakkında düşüncelerimizi her platformda belirttik. Meriç Nehri’ni kanala çeviren fore kazıkları yapmayın dedik yaptınız. Yayalardan çok araçlara hizmet eden parke taştan barbekü yollarını yapmayın dedik, yaptınız. Şimdi bunların yavaş yavaş kaldırılmaya başlandığını da görüyoruz ki bunlar da haklılığımızı bir kez daha ortaya koyuyor. Doğaya zarar vererek suç işliyorsunuz dedik. Yetkililer duymadı ve duymak istemediler. Ancak Ankara 14. İdare Mahkemesi açtığımız dava sonucunda Söğütlüğün millet bahçesi için uygun bir yer olmadığı gerekçesiyle projenin iptaline karar verdi ve bizlerin hukuki açıdan da haklılığını ortaya koydu.
Peki, şimdi ne olacak? Bugüne kadar yapılan çalışmalarda boşa harcanan paralar kimden tahsil edilecek, bozulan ekolojik yaşam ve doğal denge yeniden nasıl kendini bulacak? Bizlerin talebi; mahkemenin verdiği karara hemen uyularak millet bahçesi projesinin derhal durdurulması, çalışmaların durup durmadığının ve alanda yaşanan tahribatın Edirne Belediyesi tarafından tutanakla tespit edilmesi, imar planı ile ruhsat olmadan alanda yapılan imar kanununa aykırı faaliyetlerle ilgili olarak yine belediye tarafından tespit yapılması ve yapılan tespitlere göre ilgililer hakkında idari para cezası uygulanması ile suç duyurusunda bulunulmasıdır. Edirne Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’ndaki avukatların hukuki mücadelesi ve Söğütlük Doğal Kalsın Platformu’ndaki kentlilerin kamuoyu baskısı sonucunda kazanılan bu mücadelenin bundan sonra da tüm paydaşlar olarak sonuna kadar takipçisi olacak ve Söğütlük tekrar doğal bir yer haline gelene kadar bu mücadeleyi sonsuza dek sürdüreceğiz. Söğütlük bir ormandır, doğal kalmalıdır diyor, temiz ve sağlıklı bir Söğütlük için bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da elbirliğiyle ormanımızı korumak için her türlü çabayı göstereceğimizin sözünü veriyoruz.”
Basın açıklamasının ardından Söğütlük’teki Millet Bahçesi projesine karşı çıkarak dava açan 7 kişi, mahkeme kararı doğrultusunda projenin derhal durdurulması için ilgili kurumlara dilekçe verdi.