Trakya Üniversitesi Hastanesinde “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” kapsamında meme kanseri hakkında toplumsal farkındalığı arttırmak ve konu ile ilgili uzman görüşlerini sunmak amacıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Nermin Tunçbilek, Prof. Dr. Funda Üstün, Prof. Dr. Sernaz Uzunoğlu, Prof. Dr. Ruşen Coşar, Prof. Dr. Hakan Gürkan ve Prof. Dr. Atakan Sezer’in katıldığı basın toplantısında meme kanserinde erken tanının önemi ve tedavi yöntemlerinden bahsedildi.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Atakan Sezer, kadınlarda en sık görülen kanserlerden birinin meme kanseri olduğunu belirtti. Bu nedenle toplumsal farkındalığın önemli olduğuna değinen Sezer, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan “Trakya Meme Hastalıkları Derneği”ni kurduklarını sözlerine ekledi.
Ardından Prof. Dr. Nermin Tunçbilek, meme kanserinde erken tanının önemine değindi. Tunçbilek, 40 yaş üstü kadınlara her yıl mamografi ve meme muayenesi ile tarama yöntemini önerdiklerini ifade etti.
Hastalıkla ilgili tedavi yöntemlerinden söz eden Prof. Dr. Funda Üstün ise hastalara uygulanması gereken tedavi yöntemlerinin doğru bir biçimde belirlenmesinin önemli bir aşama olduğundan söz ederken, uygun görülen hastalarda PET BT çekimi yapıldığını aktardı.
Prof. Dr. Sernaz Uzunoğlu, erken tanı konulan meme kanserlerinde %90 iyileşme gözlendiğine ve son 10-15 yıl içinde ölüm oranlarında ciddi bir azalış olduğuna dikkat çekerken; Prof. Dr. Hakan Gürkan ise meme kanserinde genetiğin önemine değindi ve genlerde belirli hatalar saptandığında kullanılan ilaçların yön değiştirebileceğini vurguladı.
Meme kanseri tedavisinde dokuya en az zarar veren cihazlar kullanıldıklarını ifade eden Prof. Dr. Ruşen Coşar ise hastalara kaliteli bir hizmet sunmanın en temel amaçları arasında yer aldığını söyledi.
Basın toplantısı, basın mensuplarının sorularının cevaplanması ile son buldu.