Trakya Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen ve türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği çevre projesi olan “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” kapsamında “Paydaş Toplantısı” gerçekleştirildi.
Çevre kirliliğine karşı farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” Projesi paydaşları, kentteki bir restoranda bir araya geldi.
Proje Koordinatörü Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Atılgan, projenin son aşamasında olduklarını kaydetti.
Atılgan, “Trakya Üniversitesi adına projenin koordinatörlüğünü yürütüyorum. Projenin başlangıcından bahsetmek gerekirse pandemi döneminde yazılmaya başlanılan bir proje. 2020 yılının sonunda kabul edilerek uygulamaya başlanıldı. Toplamda 36 ay süresi olan bu projenin son ayına gelmiş bulunmaktayız. Projenin temel amacı bölgemizde çevreyi kirletenlerin analizlerini gerçekleştirmek. Bu analizler gerçekleştirildiğinde, aynı zamanda kurumumuzun altyapısını iyileştirmek için makine ekipman parkurumuzu özellikle laboratuvar alanını da iyileştiren bir proje olacak. İlk çıkış mikro plastiklerin analizinin gerçekleştirilmesiydi. Daha sonra proje içerisinde toprakta ve havada kirletenlerin analiziyle beraber radyoaktivite analizlerinin de eklenmesiyle beraber bütüncül bir yapıyla bölge içerisindeki çevre sorunlarını ele alan bir proje olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Projemiz çerçevesinde Trakya Üniversitesinde 3 adet yeni laboratuvar oluşturuldu. Bu laboratuvarda teknik ekipmanlarla doldurulması ve aynı zamanda analizlerinin yapılabilmesi için çeşitli malzemelerin alınması alt amaçlarından bir tanesiydi. Yakın dönemde de Trakya Üniversitesi’ne bir araştırma teknesi kazandıracağız. Böylece Saros bölgesine gelecek dönemde gerçekleştirilecek olan çevre analizlerinin yapılması için de altyapı olanaklarımız daha da iyileşmiş olacak. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz proje içerisinde Bulgaristan’dan Prof. Dr. Assen Zlatarov Üniversitesi Trakya Üniversitesi yine Bulgaristan’dan Akad Zelinski Yüksekokulu ile beraber Edirne de faaliyetlerimize ortaklık eden kurumlar arasında. Projemizde analizler ve aynı zamanda altyapı imkanlarının iyileştirilmesinin yanı sıra çeşitli bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdik. 2 büyük faaliyetimiz geçtiğimiz aylarda düzenlendi. Bunlardan bir tanesi proje pazarıydı. Proje pazarı faaliyetimizde hem üniversite öğrencilerimizden hem de lise öğrencilerinden çevre sorunlarını ilgilendiren proje fikirlerinin yarıştırılması ve böylece onları da bu alanda hem aydınlatarak hem de teşvik etmeyi sağlamış olduk. Diğer taraftan yine öğrencilerimizi yine aynı zamanda paydaşlarımızın farkındalığını artırmak için gerçekleştirdiğimiz çevre fuarı organizasyonunda hem kamu kurumlarının hem de özel sektör kuruluşlarının bu anlamda yaptıkları faaliyetleri analiz etmiş ve aynı zamanda onlarla beraber gelecek dönemde gerçekleştireceğimiz projeler için adım atmış olduk. Umarım projemiz sonuçlandığında elde ettiğimiz sonuçlar hem akademik alanda hem de sosyal alanda halkımıza özellikle Edirneli vatandaşlarımıza katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.
Projenin, sınır ötesi projeleri kapsamında en büyük bütçeye sahip olduğunu ifade eden Atılgan, proje bütçesinin 3,3 milyon avro olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Atılgan, “Projemizin toplam maliyeti 3.3 milyon Avro. Bunun 1,6 Milyon Euro’sunu Trakya Üniversitesi olarak biz kullanıyoruz. Bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz sınır ötesi çalışmaların en büyük bütçeli projesi ve türünün ilk örneği stratejik ortaklı projesi. Bu projenin oluşturulmasında ilk başta Bulgaristan tarafından gelen tekliflerle beraber İç İşleri Bakanlığı’nda AB başkanlığımızın da yönlendirmesiyle Trakya Üniversitesi olarak bu proje içinde yer aldık. Sanırım gerçekleştirdiğimiz faaliyetler de gelecek dönemde daha büyük çaplı projeler yapabilmek için Trakya Üniversitesi’nin CV’sini bir anlamda doldurmuş olduk. O anlamda çok mutluyuz.” diye konuştu.