8 Eylül 2024
18.8 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEMAHKEMEDEN, KÖYLÜLERİ SEVİNDİREN KARAR

MAHKEMEDEN, KÖYLÜLERİ SEVİNDİREN KARAR

-

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde faaliyet gösteren kalker ocağı işletmesinin kapasite artışı isteği ve buna bağlı olarak verilen ÇED olumlu kararı, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Karar hakkında köylüler adına açıklama yapan Avukat Bülent Kaçar, “Yetkililere buradan sesleniyoruz; gecikmeksizin Edirne İdari Mahkemesi’nin bu iptal kararını uygulayın. Davada verilen bilirkişi heyet raporuyla bilime, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu ortaya çıkmış olan bu zararlı kalker ocağını ve kırma eleme tesisini derhal kapatın. 4 köye yapılan bu zulmü derhal durdurun, bu işkenceyi bitirin.” dedi.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde faaliyet gösteren Kalker Ocağı işletmesi, kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurmuş; İl Müdürlüğü söz konusu artış için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu olumlu yönde açıklamıştı. Raporun onaylamasının ardından köylüler, ÇED olumlu raporunun iptaline yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı Edirne İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Konuyla ilgili bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda ÇED olumlu raporunun bilime aykırı olduğu belirtilirken; Edirne İdare Mahkemesi de ÇED olumlu kararını iptal etti. Mahkeme kararını sevinçle karşılayan köylüler ve avukatlar, bugün bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

Köylüler adına açıklama yapan Av. Bülent Kaçar, 6 ayrı disiplin heyet raporuyla projenin hukuksuz olduğunun tespit edildiğini belirterek, mahkeme tarafından verilen iptal kararının derhal uygulanması gerektiğini ifade etti.

Av. Bülent Kaçar, “Lalapaşa ilçesinde bulunan Vaysal, Süleymandanişment ve Hacıdanişment köylerinin büyük zarar gördüğü kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artışları için verilen ÇED olumlu kararını, yargı iptal etmiştir. Çevreyi ve yaşamı korumakla, iklim krizini çözmekle görevli davalı bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının, bilime aykırılığı bilirkişi heyet raporu ile hukuka ve mevzuata aykırılığı ise mahkeme kararıyla ispatlanmıştır. Edirne İdare Mahkemesi; 14 Nisan 2023 tarihli kararıyla, proje alanında bitki örtüsü yok edileceğinden, yer altı su seviyesi azalacağından, ayrıca bölgede karbondioksit miktarı artacağından, projenin meteorolojik parametrelerde değişiklik oluşturacağından, orman alanlarına verilecek zarardan, tarımsal çeşitliliğin, tarım ve hayvancılığın ve tarımsal yapıya zarar verileceğinden bahisle 6 ayrı bilimsel disipline aykırılık sebebiyle Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu kararını bilimsel esaslara ve ilgili mevzuatlara uygunluk bulunmadığı kararıyla dava konusu işlem olan ÇED olumlu kararının iptaline hükmetmiştir. Biz gerekse keşifte, gerekse mahkemedeki duruşmada ve kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda bu bölgeye bu zulmün yapılmamasını, idarenin gerçek bir ÇED süreci yürüterek bu projeden etkilenen dört ayrı köyün çığlığına ses vermesini bekledik. Gelinen noktada iptal kararıyla 6 ayrı disiplin heyet raporuyla bu projenin hukuksuzluğu ve ortadan kaldırılması gerektiği tespit edilmiştir. Davalı Bakanlık yetkililerine ve Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine buradan sesleniyoruz; gecikmeksizin Edirne İdari Mahkemesi’nin bu iptal kararını uygulayın. Verilen bilirkişi heyet raporuyla bilime, hukuka, mevzuata aykırı olduğu ortaya çıkmış olan bu zararlı kalker ocağını ve kırma eleme tesisini derhal kapatın. 4 köye yapılan bu zulmü derhal durdurun, bu işkenceyi bitirin. Kapasite artışı ayrıca önceki ÇED dosyasındaki taahhütlere aykırı olarak işletildiğini de ortaya koymuştur. Çünkü bu davanın keşfinde bilirkişiler ve köylerimiz tespit etti ki; kırma ve eleme tesisi tamamen açıkta, ÇED taahhütlerine aykırı olarak yoğun bir toza meydan vererek hiçbir önlem alınmadan çok kirletici bir şekilde çevreye zarar verdiği fotoğraflanmış ve tarafımızca da tespit edilmiştir. Bu keyfiliği, ÇED tanımazlığı, denetimsizliği kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Hala köyümüze, yer altımıza, tarım alanımıza, orman alanlarımıza zulmeden bu faaliyete karşı Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü yapmadıkları denetim görevlerini acilen yerine getirmeleri, idari ve adli işlem başlatmaları için uyarıyoruz.” dedi.

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz da, bölgelerinde doğa katliamı yaşandığını belirterek, “Buna artık önlem alınması gerekiyor.” dedi.
Karapoyraz, “Bizim orada gerçekten doğa katliamı yaşanıyor. Bunu herkes görmezden geliyor. Burada yaşama hakkı hepimizin. Oradaki böceklerin de, doğadaki bir çimenin de, ağaçların da. Sadece para kazanmak olarak görmemek lazım bazı şeyleri. Burada sırf para kazanmak uğruna doğa katliamı yapılıyor. Arılar, böcekler hepsi katlediliyor. Tozlaşmadan dolayı üreme olmuyor orada. Bizim tarımsal olarak kaybımız oluyor zaten ama diğer hayvanların sesi çıkmıyor, konuşamıyorlar bizim gibi. Dertlerini anlatamıyorlar, orada katlediliyorlar. Buna artık önlem alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side