Edirne Valiliği öncülüğünde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen ‘Lavanta Tarla Günleri’, renkli görüntülerle başladı.
Edirne’de tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmak ve ekolojik turizme katkı sağlamak amacıyla ekimi yaygınlaştırılan lavanta için, Edirne Valiliği öncülüğünde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tarla günleri etkinliği düzenlenmeye devam ediyor. Karaağaç yolu üzerinde bulunan Lozan Caddesi’ndeki çeşit deneme tarlasında bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen etkinlik, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. 7’den 70’e tüm vatandaşlar, rengarenk kıyafetlerini giyerek, lavanta tarlasına akın etti.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, konuşmalarla devam etti.
Lavanta ekimine, 2015 yılında deneme ekimiyle başladıklarını söyleyen Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, lavanta üretiminin kent genelinde yaygınlaşarak devam ettiğine değindi.
Trakya Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı çalışmaların çok başarılı olduğunu vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm faaliyetlerde yanlarında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Gürkan, “8 yıl önce Türkiye’nin birçok yerinde başlayan lavantadan kaynaklanan ürünlerin elde edilmesi ve bunun üretime döndürülmesi başarılı bir şekilde Edirne’de de devam ediyor. Bu anlamda Tarımsal Araştırma Enstitümüz birçok bitki çeşidinde, birçok üründe olduğu gibi bu anlamda da başarılı bir öncülük üstlendi. Bugün gerek ilçeler arasında, gerek köyler arasında, gerekse de arazide, tarlalarda gezerken birçok noktada lavantaları görüyoruz. Ziraat Odamız bunu sürdürdü, ticari bir alan haline getirdi. Bu da gerçekten her türlü takdirin üzerinde övgüyü hak eden bir iş. Tarım önemli. Sağlıklı gıda olmadan, insan yaşamı olmuyor. Tabi Tarımsal Araştırma Enstitümüzün bugün lavanta günlerindeyiz ama diğer ürünler, özellikle hibrit ürünler üzerinde yaptığı çalışmalar da gerçekten çok başarılı. Bu hepimizi çok yakından ilgilendiren bir alan. O yüzden hem Edirne Belediyesi olarak hem de kişisel olarak bir çiftçi olarak, bir tarımcı olarak Tarımsal Araştırma Enstitümüzün bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü faaliyetinin yanında olmaya, kendilerine destek olmaya devam edeceğiz. Diğer tarımsal kuruluşlarımızın da öyle.” şeklinde konuştu.
Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise, lavanta tarlasının hem tarım hem de turizm sektörü açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti.
Vali Kırbıyık, “Edirne, elde ettiği tarımsal hasıla ile önemli bir şehir. Tarımsal üretimin devamlılığını sağlama noktasında çeltik başta olmak üzere buğday, ayçiçeği, arpa üretiminde en uygun modelleri ve en uygun tohumları üretip verimi mümkün olduğunca en üst seviyeye çekmemiz gerekiyor. Bunun için Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü gerçekten bugüne kadar birçok önemli projeyi başarıyla hayata geçirdi, bu çerçevede de yine çok önemli projeleri sürdürmeye devam ediyorlar. Farklı alternatif ürünleri üretebilmek ve bunları katma değer olarak toplumsal yarara dönüştürebilmek çok önemli. Bu anlamda biz lavanta üretiminin geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Edirne bu tarz alanlarla birlikte zenginliğine daha da zenginlik katıyor. Hemen yanımızda İstanbul gibi devasa bir metropol şehir var. Başta orada yaşayan yaklaşık 17 milyon vatandaşımız olmak üzere yine bölgemizden, çevremizden, Türkiye’nin her yerinden misafirlerimizi şehrimize bekliyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından sembolik lavanta hasadı yapıldı.
Vatandaşlar da, etkinliği çok beğendiklerini ifade ettiler.
İstanbul’dan Edirne’ye gelin gelen ve etkinliğe ilk kez katılan Elif Çakmak, çok beğendiğini ve her yıl gelmeyi düşündüğünü söyledi.
Edirneli Selda Altıntaş da, Lavanta Günleri’ne her sene gelmeye çalıştıklarını ifade etti.
6’ncı Lavanta Tarla Günleri, 20 Haziran tarihine kadar devam edecek.