Edirne’de kurulan kurbanlık satış pazarında küçükbaş kurbanlıklar 2 ila 5 bin lira arasında fiyatla satışa sunuluyor. Kurban pazarında yerini alan üreticiler, bu yıl satışlardan memnun olmadıklarını söyleyerek, hem iş yapamadıklarından hem de artan girdi maliyetlerinden yakındı.
Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık küçükbaş hayvanlar, Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası’nda kurulan pazarda satışa sunulmaya başlandı. Alıcı ile satıcıyı bir araya getiren kurbanlık pazarı bugünlerde beklenen ilgiyi görmüyor. Hal böyle olunca üretici siftah yapamamaktan yakınıyor.
Lalapaşa Çallıdere köyünden Üretici Halim Aydın, 35 tane küçükbaş kurbanını satmak için getirdiğini belirterek, sattığı kurbanlıklarla borçlarını ödeyeceğini söyledi.
Aydın, “kurbanlık satışı için geldik pazara ama satış olmuyor. Gelen giden yok, bekliyoruz. 35 tane kurban getirdim. Daha siftah yok. 2 bin liradan 5 bin liraya kadar kurbanlıklar var. Maliyetler yüksek fakat alıcı yok. İnşallah arife gününe kadar umutlarımızı bağladık. Fiyatlar pahalı gelebilir belki ama bizim de girdilerimiz çok yüksek. Satamazsak işlerimiz berbat. Yem borcu var. Satsaydık kedi ihtiyaçlarımızı giderecektik” dedi.
Musabeyli köyünden Emre Dereköy, satışların iyi olmadığını belirterek, üretici maliyetlerinin 4-5 kat attığından yakındı.
Dereköy, “25 tane hayvan getirdim, sefte yaptık ama her sene geri gidiyor. Umut yok, insan yok. Allah sonumuzu hayır etsin. Geçen sene biraz daha iyiydi ama bu sene çok kötü. Girdiler geçen seneye göre kıyasladığımız zaman her şey 3-4 kat arttı. Biz hala durduğumuz yerde sayıyoruz. Yapılacak bir iş değil, mecbur devam ettirmeye çalışıyoruz. Satamazsak bunları bağış yapacağız. Bu kuzunun baskülü 65 lira, yarın kesime götürdüğümüzde 40 lira. Bu hayvanı baktın zarar ettin diye kimse sana demeyecek. Arkanda destek de yok. İstanbul’da et balık kurumu alıyor ama burada öyle bir şey yok. Bu işi devam ettirdikçe daha çok batıyoruz. Bu sene yem 10 bin lirayı geçer, 4 kuzu satıp bir ton yem alacağım. Nasıl çıkacağım bu işin içinden. Şu an bende 150 hayvanla kışa gireceğim. Samanın bağlaması 15 lira, mazot 30 lira bandında, yem 7-8 lira civarında nasıl olacak bu iş. Yonca 90 lira olmuş, nasıl çıkacağım bu işin içinden. Herkes haklı. Ben üretici olarak haklıyım, alan da haklı. Adam yiyecek mi içecek mi, evine mi çocuğuna mı bakacak. Şimdi 9 gün tatil var, gidin sahil boylarına tatilde insanlar. Kurbana vereceğim parayla tatile giderim diye düşünenler var” dedi.
Çömlekakpınar köyünden Erdem Savaş, maliyetlerin yüksek olmasından dolayı besicilik işini zor yaptıklarını anlattı.
Savaş, “Biz sabah bir tane sattık. Beklemeye devam edeceğiz. Ekonomik şartlar ağır olduğu için millet biraz tedirgin. O yüzden satışlar ağır gidiyor. Bir yonca balyası 80 lira. Yemin çuvalı 400 lira. Maliyetler çok yüksek. Bu şartlarda bu işi zor devam ettiririz” dedi.