Trakya’nın turizme açık tek mağarası olan Dupnisa, yarasanın üremesi amacıyla, geçici bir süre ziyaretçilerine kapatıldı.
Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresinin çalışmaları doğrultusunda düzenlenerek 2003'te ziyarete açılan Dupnisa Mağarası, 16 türde yaklaşık 60 bin yarasayı barındırıyor.
İkinci jeolojik zamana ait mermerler içinde, birbirine bağlı iki kat ve üç bölümünden oluşan mağaranın giriş kapısı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser tarafından kapatılarak, kilitlendi. Mağara yarasaların üremesi amacıyla 6 ay boyunda ziyaretçilere kapalı kalarak, içerisinde aydınlatma amacıyla hiç bir şekilde ışık yakılmayacak.
Mağarayı ziyarete gelen yabancı turistler ise mağaranın 100 metresini gezebilecekler.
Dupnisa Mağarası'nın, Kırklareli turizmi ve Istrancalar bölgesi için önemli olduğunu ve Mağaranın her yıl belirli zamanlarda yarasalar için ziyaretçilerine kapatıldığını aktaran Eser, şunları söyledi:
“Mağaramızda 16 türden yaklaşık 60 bin yarasa yaşamaktadır. Yarasaların yaşamlarını sürdürebilmesi amacıyla mağaramızı geçici bir süre ziyarete kapattık. Mağaramızı 2017 yılının 15 Mayısında yeniden ziyaretçilerine açacağız” dedi.
Yarasaların, yaz döneminde depoladıkları besinlerle kış aylarında yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek kış uykusunda ürkütülmemesi gerektiğini aktaran Eser, şunları söyledi:
“Kış döneminde strese giren yarasalar hayatını kaybedebiliyor. Stres yarasalar için çok önemli. Ayrıca, enerji harcadıkları için de güçsüz düşüp ölebiliyorlar. Dolayısıyla Dupnisa Mağarası'nı 6 ay ziyaretçilerine kapatıyoruz. Yarasaların üremeleri ve yaşamlarını sürdürebilmek için kış döneminde mağaramızı ziyaret edemeyeceğiz. Bugünde mağaramızın kapısını kilitledik” dedi.
Mağaranın daha fazla ziyaret edilmesi için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Eser, Dupnisa'nın içinde barındırdığı yarasalar ve uzunluğu ile dünyada ki sayılı mağaralar arasında bulunduğunu vurguladı.2 bin 720 metreden oluşan mağaranın, 500 metrelik bölümüm turizme açık olduğunu anlatan Eser, bu güzelliğinde görülmeye değer ender mağaralar arasında yer aldığını sözlerine ekledi.