13 Ocak 2025
1.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKÜLTÜR - SANATTURİZME KAZANDIRILACAK

TURİZME KAZANDIRILACAK

-

Balkan Savaşlarında kentin savunmasında aktif olarak kullanılan Hıdırlık Tabyası Osmanlı Kültür Medeniyeti Müzesi olarak hizmet verecek.
 

Serhat Kenti Edirne geçmişte, çok savaşlar, çok işgaller gördü… 1829 yılında Rus işgali ardından alınan kararla kentin savunmasında kullanılmak üzere 27 adet tabya inşa edilmeye başlandı.

Görüntülerdeki yapı Osmanlı’nın son dönemlerinde vatan savunmasının en önemli parçalarından oldu.

            Balkan Savaşlarının Kahramanı Şükrü Paşa’da Hıdırlık Baba Tabyası’nı karargah olarak kullanmıştı. Yaklaşık 200 yıllık askeri savunma yapısı olan Hıdırlık Tabyası’nın bir çok parçası ise halen işlevselliğini koruyor. 1800’lü yılların sonunda inşa edilen Hıdırlık Tabyas’ındaki su sarnıcı halen çalışıyor.

Yapılan restorasyonun çalışmasının ardından tabyanın Nizamiye Ana Giriş Binası, Koğuş Binası, Topçu Odaları, Topçu Bataryaları (Top Mevzisi), Hendek ve Avlu’su ilk günkü haline getirildi.

Tabya içerisinde cephaneliğin saklanabilmesi için tam 4 oda bulunuyordu. Bunlar ise yerin 12 metre altında, yani tabyanın en korunaklı noktasında saklanıyordu.

            Şiddetli saldırılar sırasında bazen saatlerce, bazende günlerce dışarı çıkılamayan tabyadaki hava sirkülasyonu duvarlarda yer alan ve metrelerce uzanan hava delikleri sayesinde sağlanıyordu.

            55 dönüm arazi üzerine kurulu Hıdırlık Tabyası’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon sona erdi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun bir dönem başkentliğini yapmış, Mimar Sinan gibi bir dehanın birikimlerinin nihai yansıması olan Selimiye Camii’ne de ev sahipliğini yapan Edirne’ye Hıdırlık Tabyası’na yapılacak Osmanlı Kültür Medeniyet Müzesi, hiç şüphesiz çok büyük bir değer katacak.

Edirne Valisi Günay Özdemir, ayağa kaldırılan tabyanın kentin turizmine kazandırılacağını söyledi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side