13 Ocak 2025
0.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKÜLTÜR - SANATSULTANLARIN SANATA YANSIYAN İZLERİ

SULTANLARIN SANATA YANSIYAN İZLERİ

-

AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Osmanlı sultanlarının sanatı ve sanatkârı koruyup gözettiğini belirterek, “Osmanlı sultanları, sanat dünyası içerisinde yer almasıyla, dünya imparatorlukları içinde kendine çok farklı bir yer edinmişlerdir.” dedi.
 

Trakya Üniversitesi’nde (TÜ) düzenlenen “Sultanların Sanata Yansıyan İzleri” panel ve sergisinde Osmanlı sultanlarının sanata bakış açısı anlatıldı. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, İstanbul'daki medeniyeti anlamak için Edirne'de kurulan medeniyetin temel değerlerine bakılması gerektiğini söyledi.

Medeniyetin temelinin Edirne'de görüldüğünü anlatan Özdemir, “Çünkü Edirne, çok farklı inanç ve düşünceden insanın yaşadığı bir yer. Hristiyanıyla, Yahudisiyle, Ermenisiyle ve fetihten sonra bütün inanç ve düşüncedeki insanlar, Müslümanlarla beraber yaşamışlardır. Burası, bütün inanç ve düşüncedeki insanların ortak yaşama biçiminin geliştirildiği bir şehir.” diye konuştu.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da İstanbul'un fethi öncesinde, 92 yıl boyunca Edirne'de muhteşem bir medeniyet yaşadığını söyledi.

Osmanlı medeniyetinin birçok konuda Batı medeniyetine üstün geldiğini dile getiren Tabakoğlu, bilimde, kültürde, askerlikte ve sanatta bu örnekleri görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münevver Üçer Atölyesinde hazırlanan “Tuğra” sergisinde emeği geçenler adına konuşan Reyhan İsen, doğup büyüdüğü mahallede, içerisinde oyunlar oynadığı külliyede sergi açmaktan dolayı mutluluk duyduğunu aktardı.

Mekanların en iyi öğretmenler olduğunu ifade eden İsen, “Böyle bakıldığında, bu külliye benim kişiliğimin belirlenmesinde etken. Klasik kültüre sempati duyuşumu bu mekanlar ve bu şehir sağladı” dedi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Osmanlı sultanlarının sanatı ve sanatkarı koruyup gözettiğini söyledi.

Osmanlı sultanlarının sanatın içerisinde bizzat yer aldığını belirten İsen, şöyle devam etti: “Osmanlı sultanları, sanat dünyası içerisinde yer almasıyla dünya imparatorlukları içinde kendilerine çok farklı bir yer edinmişlerdir. Konuya şiir tarihi açısından bakacak olursak, kaynaklar yaklaşık 26 sultan ve şehzadenin şiir yazdığını, önemli bir bölümünün bunları bir divanda topladığını, ortaya çıkan ürünlerin de belli bir kalitenin üzerinde olduğunu belirtir.” İsen, Kanuni ve III. Mehmed gibi sultanların ise klasik şiirin en hacimli divanlarını meydana getirdiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından, yaklaşık 20 eserin yer aldığı sergi, Vali Özdemir, milletvekili Prof. Dr. İsen, Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu ve öğretim üyeleri tarafından açıldı. Sergi, 5 Mayıs Cuma gününe kadar gezilebilecek.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side