Dival İşleme Tekniği ile yapılan Edirne’de yaşamış Osmanlı Padişah Tuğraları sergisi açıldı.
Edirne’de ilk kez Dival İşleme Tekniği ile yapılan Edirne’de yaşamış Osmanlı Padişah Tuğraları sergisi açıldı. Türk İslam Eserleri Müzesi’ndeki serginin açılışına Edirne Valisi Ekrem Canalp, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, serginin açılışında yaptığı konuşmada Edirne turizminin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Vali Canalp, “Burada, Edirne’de yaşamış Osmanlı Padişahlarının tuğralarını da görmek gerçekten de çok güzel. Buraya da ayrı bir renk katıyor. Burayı zenginleştiriyor. Edirne’yi zenginleştiriyor. Aynı zamanda bu alanı da zenginleştiriyor. Tabi burada tuğralara baktığınız zaman da aynı sanatta olduğu gibi tuğralarda da zaman içerisinde nasıl bir değişim olduğunu çok net, berrak bir şekilde görebiliyorsunuz. Yani ilk tuğralar, orta dönemdeki tuğralar ve zaman ile ne şekilde tuğralar yapıldığını görmek bile, ilk bakışta insanlara pek çok bilgi veriyor. Bizde camii mimarisi de aynıdır. Yani biz şimdi Selimiye’de bulunuyoruz. Selimiye’ye Sinan ‘’Ustalık eserimdir.’’ diyor. Ama Osmanlı ve Selçuklu döneminde de camilerin de aynı şekilde mimari tarz olarak, usul olarak, uslup olarak ve gelişim olarak baktığınız zaman tarihsel bir seyir izlediğini görüyorsunuz. Çok daha basit olanlardan, çok daha komplike, çok daha sofistike olanlara doğru bir geçiş var. Aynı şey çok bariz bir biçimde görülüyor bizim Osmanlı Tuğralarımızda da var. Padişahların tuğralarında da aynı şey var. Basit olanlardan başlıyor çok daha komplike çok daha sofistike olanlara doğru bir gelişim çizgisi gösteriyor. Ben Edirne’lilere de bu sergiyi gezmelerini tavsiye ediyorum”.
Dival Sanatçısı Radife Ot, üç yıllık emeğin sonucunda Osmanlı Padişah Tuğraları sergisini Edirnelilerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Ot, “Padişah Tuğraları 36 tane, fakat ben Sadece Edirne’de yaşayan 18 Padişahın tuğrasını aldım. 18 tanesi burada yaşadıkları için uzun sürede kalmışlar, 3 tanesi çok kısa kaldığı için onları almadım, şehzadeler de vardı. Sadece 18 tanesi uzun süre kalanlar yapıldı. 3 Yıllık bir emeğin birikiminde oldu ve burada sunuyorum.
Burada Selimiye Camisinde olması çok anlamlı oldu. Kırkpınar haftasında olması çok güzel oldu. Dival sanatı olarak işlenildi. Elde Maraş işi ve hepsi kasnak işidir. Uzun uğraşlar sonucunda oldu”.
Sergi 10 Temmuz gününe kadar açık kalacak.