Osmanlı’dan günümüze gelen geleneksel el sanatlarından ‘çini işlemeciliği’ Kültür Müdürlüğü bünyesinde devam eden kurslardaki kadınların ellerinde adeta yeniden hayat bularak gelecek nesillere aktarılmayı bekliyor. Her aşaması ince işçilik isteyen ata yadigarı sanatı yaşatmak isteyen kadınlar haftanın 3 günü toplam 18 saat kurs görürken, aynı zamanda ev ekonomilerine de katkı sağlamayı hedefliyor.
Kurslarda kullanılan toprakların Trakya toprağı olduğunu belirten Hacıoğlu, kadınların ellerinde şekillendiğini belirtti.
“Toprak Trakya'nın toprağı. Bu toprak kadınlarımızın elinde şekilleniyor, ateşle dans ediyor ve bu hali alıyor. Bu bizim için çok önemli. Biz buna adeta toprağın ateşle dansı diyoruz. İnşallah Bakanlığın açtığı bu kurs ve kursa gelen kursiyerler sayesinde gelecek kuşaklara bu sanatamızı aktaracağız. Öte yandan kursiyerlerimiz bu kurs bittikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge alacaklar. O belgeyle belki de ileride Kültür Bakanlığı sanatçılığına müracaat edebilecekler. Bunun yanında bu belgeyle ticari faaliyetlerde de bulunabilecekler, dolayısıyla hayatlarını da idame ettirebilecekler” diye konuştu.
Kültür Müdürlüğü'ne bağlı Çini İşlemeciliği Öğretmeni Işıl Talaşmanlı da, kursta genelde Edirne'ye ait figürleri işlediklerini ifade etti.
Talaşmanlı; “Genelde karanfil, lale gibi figürleri işliyoruz. Mesela Edirne Sarayı'ndan Çini tabağı örnekleri gibi örnekleri kullanıyoruz. Muradiye Camii çinilerini uyguluyoruz tabaklarımıza. Yani genelde Edirne'ye ait figürlere yer veriyoruz çalışmalarımızda” ifadelerini kullandı.
Çini işlemeciliğiyle 4 yıl önce tanışan Ev Hanımı Fatma Gülönül ise amaçlarının bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.
Gülönül; “Ben çiniyle 4 yıl önce tanıştım. Çiniyi gerçekten çok sevdim ve daha da fazla öğrenmek istiyorum. Aile bütçesine katkıda bulunmak için ilgi duyan arkadaşlarımızla atölye çalışması yapmak istiyoruz. Gelire çevirmek istiyoruz öğrendiklerimizi. Bununla birlikte bu geleneksel el sanatını ileriki kuşaklara aktarmak en büyük amacımız. Ben bu sanatı herkesin öğrenmesini isterim, herkesi davet ediyoruz” dedi.
Yapılan çinilerin üzerinde ise genelde Edirne motifleri kullanılıyor.