Edirne’de 655 yıldır devam eden ve yağlı güreşin olimpiyatı olarak bilinen Kırkpınar’ın tarihi, kurulacak müzede anlatılacak.
Kurulacak müzede, tarihsel süreçte Kırkpınar'ın olmazsa olmazlarından altın kemer, kispet, davul zurna ve ekibinin, Kırkpınar ağası ile cazgırın tarihi kıyafetleri, kırmızı dipli mum ve atasporuna ilişkin ritüeller sergilenecek.
Osmanlı dönemi efsanevi başpehlivanları Kel Aliço, Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet, Adalı Halil ile Cumhuriyet dönemi namlı pehlivanları Bandırmalı Kara Ali Acar, Tekirdağlı Hüseyin Alkaya, Adapazarlı İrfan Atan, Ordulu Mustafa Bük, Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal, Samsunlu İbrahim Karabacak, Karamürselli Aydın Demir ile Karamürselli Ahmet Taşçı'nın tarihe altın harflerle kazınan güreşleri görsel ve yazılı olarak tanıtılacak.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığının Osmanlı'nın temellerinin atıldığı Edirne'ye büyük önem verdiğini söyledi. Kentteki tarihi zenginliğe işaret eden Kurt, “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Edirne'yle ilgili çalışmaları devam ediyor. Yapacağımız bu çalışmalar sonucu serhat şehrimiz hem Türkiye'de hem Balkanlar'da hem de Avrupa'da hak ettiği yeri ulaşacaktır.” diye konuştu.
Kırkpınar güreşlerinin, kent tarihin önemli bir parçası olduğuna işaret eden Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:“Edirne Valisi Günay Özdemir'le Kırkpınar ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptık. Mevcut stadın yeniden daha uygun bir şekilde yapılması için bölge koruma kuruluyla görüşülecek. İnşallah olumlu bir netice çıkar. Bununla birlikte Kırkpınar bizim tarihimiz ve kültürümüzle özdeşleşen bir spordur. Bunun devam etmesi, öğretilmesi, gelecek kuşaklara doğru şekilde aktarılması önemli bir konudur. Kırkpınar'ın ulusal ve uluslararası alanda daha iyi tanıtılması için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaparak Kırkpınar Müzesi'nin Sarayiçi'ne kazandırılmasını istiyoruz.”
Müzede ata sporuyla ilgili tüm ritüelleri tanıtacağını anlatan Kurt, Kırkpınar'ın yüzyıllardır Edirne mührünü taşıdığını kaydetti. Orhan Gazi'nin Rumeli'yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında oğlu Süleyman Paşa askerleriyle Edirne'yi geçici olarak aldıktan sonra burada keşif akınına çıkar.
Öncü birlik geri döner ve bugün Yunanistan topraklarında kalan Samona'da mola verir. 40 yiğit burada güreşe tutuşur. Saatlerce süren güreşlerde adları Ali ile Selim olan kardeşler yenişemez. Daha sonra Ahıköy yakınında aynı çift yeniden güreşe tutuşur ancak yine yenişemez ve solukları kesilerek oldukları yerde can verirler. 1361 yılında Edirne'yi fetheden Murat Bey verdiği emir ile aynı yılın yazında kırk yiğit akıncı anısına bir güreş düzenler. Bu düzenlenen güreş, “Kırkpınar Güreşleri” adıyla tarihe geçmiştir. Bundan sonra her yıl Hıdırellez günü Kırkpınar Güreşleri yapılması gelenek haline gelmiştir.