22 Aralık 2024
6.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKÜLTÜR - SANATHEDEF YILLIK 500 BİN ZİYARETÇİ

HEDEF YILLIK 500 BİN ZİYARETÇİ

-

Trakya Üniversitesi’nin ödüllü müzesi Sultan 2’inci Beyazid Külliyesi UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listeye kabul edildi.
 

Trakya Üniversitesi'nin (T.Ü.) başvurusunun ardından 7 ay gibi kısa bir sürede adaylığa kabul edilen 5 asırlık külliye, UNESCO'ya kalıcı olarak kabul edilmesi halinde 1600 eserlik listede yer alan tek sağlık merkezi olacak.

T.Ü. tarafından Sultan 2'nci Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi için Şubat ayında başvurulan UNESCO Dünya Kültür Mirasi Komitesi'nden sevindirici haber geldi.

2'inci Bayezid Külliyesi bahçesinde konuyla ilgili yapılan toplantıya T.Ü. Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, T.Ü. Emekli Öğretim Üyesi Dr. Ratıp Kazancıgil, Kültür Koruma Uzmanı Yaşagül Ekinci ve Müze Müdürü Hakan Akıncı katıldı. Sağlık Müzesi ve Külliye'nin aday listeye alınmasıyla ilgili ilk olarak konuşan Uzman Yaşagül Ekinci, Edirne'nin dördüncü eseriyle UNESCO'ya girme yolunda olduğuna dikkat çekerek, oldukça özel bir şehir olduğunun altını çizdi. Ekinci şöyle konuştu;

“Buraya giriş 2 aşamadan oluşuyor. Önce adaylığınız kabul ediliyor. Ondan sonra gerçek liste için bir dosya hazırlanıp iletiliyor. Yani bu sürecin aslında ikinci bir aşaması olacak. Önümüzde yine böyle bir süreç var. UNESCO bizim ne kadar ciddi olduğumuzu ve buranın dünya tarihi mirası için ne kadar önemli olduğu tezimizi kabul etmiş oldu. Şimdi bu tezimizi daha güçlü savlarla UNESCO'ya ileteceğiz. Ardından ben de eminim ki Selimiye Camii gibi UNESCO Dünya Kültür Mirası statüsünü kazanarak Edirne'nin ikinci Dünya Mirası olacağız.

EKİNCİ: “LİSTEDE BAŞKA ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR ESER OLACAĞIZ”

Şu anda UNESCO'nun aday listesinde 174 ülkeden 1600'ün üzerinde varlık var. Bu 1600 küsür varlığın hiçbirinin içinde buradaki külliyenin özelliklerine sahip bir bilim merkezi, bir tıp ve sağlık merkezi yok aday olarak. Dünya'nın hiçbir ülkesi bir sağlık yapısını, ya da bunun üretildiği bir yapıyı şu anda UNESCO'ya sunabilecek kapasitede görmüyor. Türkiye'de bizimle yarışabilecek birkaç tane Tıp merkezi var ve onların hepsi de Osmanlı, İslam ve Tıp tarihine bağlı. Yani bu açıdan bakarsak UNESCO'da, Dünya'nın tüm kültürel değerlerinin olduğu bir listede biz, Tıp bilimine yaptığımız katkı, sağlık alanında yapılan çalışmalarla Dünya'ya örnek olma konusunda tekiz.”

 Külliye'nin adaylık süreci ve kabul edilmesiyle ilgili konuşan Rektör Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu da, külliyenin bugünlere gelmesinde Yard.Doç.Dr. Ratıp Kazancıgil'in emeği ve mücadelesine değindi.

Rektör Tabakoğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“1974 yılında sevgili Ratıp Kazancıgil hocam buraya geldiğinde kubbesi çökmüş, içinde dikenler bitmiş, kurşunları dökülmüş bir yer buldu. Örnek bir projeyle burayı önce üniversiteye daha sonra müzeye dönüştürmesi için o yıldan bugüne akılalmaz bir mücadele örneği gösterdi. Çok şükür bir önceki rektörlerimizin de her birinin birçok katkısı olmuştur. Ama sayın Kazancıgil hocamızın başlangıcıyla ve hala başında durarak organize etmesiyle bu noktaya gelindi. Bu çok onur ve gurur verici bir şey” dedi. 

TABAKOĞLU: “TIP ÖĞRENCİLERİ İLK DERSİ BURADA İŞLEYECEK”

Tıp Fakültesi'ne 19 Eylül'de başlayacak öğrencilere ilk dersin sağlık müzesinde verileceğini de ifade eden Tabakoğlu; “Biz Tıp Fakültesi olarak 19'unda göreceksiniz, başlayan her öğrencimize bir beyaz önlük töreni yaptıracağız. Ve diyeceğiz ki biz 1982'de kurulmuş bir üniversite değiliz; 1488 yılında kurulduk. İşte burası Avrupa'da insanları içlerine şeytan girmiş diye yakarlarken, biz su sesiyle güzel kokularla insanları tedavi ediyorduk' diye anlatacağız ve ilk dersi biz onlara burada vereceğiz. Yani kendi medeniyetimizi artık kendi üslubumuzla şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı. 

Külliye'nin en önemli emektarı Kazancıgil ise heyecanını aktarmakta güçlük çekerken; “Külliye'nin UNESCO dünya kültür mirası aday listesine kabul edilmesinde duygularımı dile getiremiyorum. Benim buna dilim müsait değil. 1974'te bir harabe olan bu bina şimdi UNESCO'nun aday listesine girdi. Bu kutlu günü gördüğüm için çok mutluyum” diye konuştu.

Öte yandan toplantının sonunda konuşan Külliye ve Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı da 2015 yılından ziyaretçi rakamları verdi. Akıncı 2015 yılı müzeyi yaklaşık 235 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getirerek, UNESCO geçici miras listesiyle birlikte buraya yıllık 500 bin ziyaretçi beklediklerinin altını çizdi. 

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side