Hayatının 40 yılını hat sanatı için ayıran ve bu süreçte onlarca eserde imzası bulunan Hat Sanatçısı Zafer Günal, Halk Eğitim’e bağlı olarak Edirne’de bu sanata gönül vermeye hazır öğrenciler yetiştiriyor.
Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı olarak Kaleiçi'nde bulunan İkizevler Konağı'nda kurs vermeye devam eden 63 yaşındaki Polis Emeklisi Günal, 40 yıldır hat sanatıyla uğraştığını söyledi. Her harfi için yıllarca ustalık gerektiren bu sanatta sabretmenin önemine vurgu yapan Günal, kibir ve kıskançlığın ise asla olmaması gerektiğini belirtti.
Kocaeli'de 1974'de yılında İmam Hatip Lisesi'nde okurken tanıştığı hat sanatını, ilerleyen süreçte hobi olmaktan çıkarıp bir yaşam felsefesi haline getiren ve yüzlerce öğrenciye bu sanatı aşılayan Hat Sanatçısı Zafer Günal atölyesinin kapılarını açarak güzel yazının inceliklerini anlattı.
Günal, Hat'tın güzel yazı yazmak anlamına geldiğini ve sabır gerektirdiğini dile getirdi.
Günal, “Hat güzel yazı yazmak demektir. Yazıya duayla başlarız. Hat sanatını anlattıktan sonra ilk derste ikinci satıra geçecek bir öğrenci daha çıkmadı. Yani ilk 2-3 ay Rabbi Esir üzerinde yazılır, orada el kırılır ve alışkanlık kazanılır. Bir de sabır ölçülür. Ben bunu yapamayacağım, ben de bu yetenek yok dediğin anda kaybedersin. Ama ben bunu yapacağım dediğin an hem sabrın törpülenir hem de yazıya olan aşkın artar. Hat sanatında sabır ve en ince detayını görebilme çok önemli. Hattı hem çok yazacaksın, hoca yazarken de eline çok bakacaksın. Normal bir karalama değildir hat. Her harfin bir ölçüsü vardır, onlara uymak zorundasın. Her yazı çeşidinin ayrı bir karakteri ve özelliği vardır. Mesela bir hattat başkasının kıskandığı zaman o yazıyı kaybeder. Hat sanatında kibirlilik, haset olmaz”.