43. Turizm Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerde ilk defa devlet programına giren Edirne Kırmızısı ile ilgili tiyatro oyunu “Çargah Makamı” hakkında Devecihan Kültür Merkezinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde saat 18.00’de “Çargâh Makamı” adlı tiyatro oyunu ile Edirne Kırmızısının Hikâyesi halkla buluşacak. Kırmızının hikâyesinin anlatılacağı ücretsiz tiyatrodan önce düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu şunları söyledi:
“Bugün Türk kırmızısı yani Edirne kırmızısı üzerine düzenleyeceğimiz tiyatro olacaktır. Edirne kırmızısı ilk defa bir resmi programda yer alıyor. Biz bunu çok önemsiyoruz, Edirne kırmızısına toplumun bütün dinamitlerinin sahip çıkması kanaatini taşıyorum. Umarım diğer yapılacak çalışmalar için bu bir basamak olur. Trakya Üniversitesi başta olmak üzere bazı kamu kurum ve kuruluşları, Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü, Kültür Müdürlüğü, diğer vakıflar sivil toplum örgütleri sahip çıkıyor. Bu konuda memnuniyetimizi ifade edecek kelimeler bulamıyoruz.Belki burada yanlış anlaşılan bir konu olabilir oda şu bazıları ‘Edirne Kırmızısını Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsüne kaptırıyoruz’ diyor, hayır yok öyle bir şey. Eğer ilgileniyorsa kendi misyonu gereği ilgileniyor, öyle bir algı yok zaten onun işi gereği ilgilenmek zorunda. Kamu kurum kuruluşları başta olmak üzere sivil toplum örgütleri biz bu işin içerisindeyiz. Bu önemli bir merhaledir. Perşembe günü sergilenecek olan Edirne kırmızısı Çargâh Makamı tiyatrosu ile hak ettiği değerin başlangıcına ulaşacaktır. Bu yaptığımız somut adımlardan en önemli birisidir Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Edirne Kırmızısı’nın fikir babası Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Akman, “Hala emekleme sürecinde olan Edirne Kırmızısı yürümeye başlamadan koşacak” dedi.
“Çargâh Makamı Edirne Kırmızısının hikâyesi oyun sergilenmesi adına Tiyatrocu Batuhan arkadaşımız kısa sürede çalışmalarına başladı. Biz Edirne Kırmızısının önemini her defasında vurguladık. Ama ne yazık ki Edirne Kırmızısı hala emekleme sürecinde, biz inanıyoruz ki yürümeye başlamadan koşacak. Valimiz, müdürümüz olsun diğer kurum ve kuruluşlar olsun, Edirne Kırmızısına sahip çıkıyorlar, bundan sonrada sahip çıkacaklarına eminim.
Sergilenecek oyunun Yazar ve Yönetmeni Tiyatro Sanatçısı Batuhan Öztürk de, süreci şöyle anlattı:
“ Bir an önce oyunu hazırlamak zorundaydık. Oyunumuza dört bir koldan sarıldık. Perşembe günü de oyunumuzu vatandaşlarımıza sunacağız. Neden Çargâh Makamı? Sahnede değil de, biraz arka planında var. Kırmızı üzerinden yola çıktım, Edirne Kırmızısı yorumunda. Uzun zamandır renklerin nota karşılığı konusunda çalışmalar yapılıyor. Kırmızı renginin nota karşılığının ‘do’ notası olduğu biliniyor. Do notasının Doğu Müziğinde, Türk Müziğindeki karşılığına baktığımda, Çargâh Makamı ile karşılaştım. Aslında hikâye benim için ondan sonra başladı. Ben Çargâh Makamı’yla karşılaştıktan sonra, araştırdıkça çok farklı şeylerle karşılaştım. Öncelikle Peygamberin Kuran’ı tilavet ettiği makam olduğu, Bilal Habeşi’nin ezanı okuduğu makam olduğunu öğrendim. Sonsuzluğu temsil eden bir makam olduğunu öğrendim. Tabii hala araştırdıkça çok farklı şeylerle karşılaşıyoruz ama oyun içerisinde bunlardan bahsetmek istedim. Biraz da bu topraklara ait ne olabilir diye çalışmalarımı yürütürken, tabii çok zorlanmıyorsunuz bir yerden sonra. Edirne doğumlu Fatih Sultan Mehmet Han’ın Avni Mahlası ile yazdığı şiirler, bunlar kendisine çekiyor bir yerden sonra. Bunları da paylaşmak istedik. Güzel bir kurgu oluşturduk. 1990-1991 yıllarında Alipaşa Çarşısı’nda çıkan bir yangın var. O yangın hakkında bir kurgu ekleyebilir miyiz, ufak diye bir dokunuş yaptık. Belki o hikâyeyi bir sinema filmiyle önümüzdeki zamanlarda sunabiliriz. Ufaktan ona da değindik. Belki Edirne Kırmızı’nın bu sahte reçeteleri, ajanda faaliyetlerinin hala devam ettiği durum, Alipaşa Çarşısı yangınında bile bize göz kırpmış olabilir mi? diye bir soru işaretiyle hepsini toparlayıp Çargâh Makamı Edirne Kırmızısı hikayesini sonlandırdık. Çok kısa bir sürede çıkarttık oyunu. Oyunumuz tek perdeden oluşacak ve yaklaşık 1 saat 10 dakikadan oluşacak. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”