21 Aralık 2024
4.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKUBBELERİN ÜSTADI BU KEZ SELİMİYE’Yİ FOTOĞRAFLADI

KUBBELERİN ÜSTADI BU KEZ SELİMİYE’Yİ FOTOĞRAFLADI

-

Kubbelerin üstadı olarak tanınan Mimari Fotoğraf Sanatçısı Cemil Şahin, Edirne’de Selimiye Camii’ni fotoğrafladı. Edirne’ye sık sık gelerek Osmanlı mimarisi eserleri fotoğrafladığını söyleyen Şahin, yeni çıkacak kitabında Edirne’ye geniş yer vereceğini, sosyal medya aracılığıyla da tanıtıma destek sağladığını açıkladı.

Mimari Fotoğraf Sanatçısı Cemil Şahin, Fotoğraf Sanatçısı Saime Güler ile birlikte Edirne’ye gelerek başta Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii olmak üzere Eski Cami ve Üç Şerefeli Camii’ni fotoğraflarıyla anlattı. 12 yıldan bu yana kubbe ve Osmanlı mimarisi eserleri fotoğrafladığını söyleyen Şahin, “Edirne’yi anlatmakla bitiremeyiz” dedi.

Şahin, “12 yıldır kubbe ve Osmanlı mimarisinde kendimi bilhassa bu konuda çok ilerlemiş şu anda o konuma geldim. Tabii bunlar okuyarak, öğrenerek, o yerin tarihini araştırarak. Bir defa Osmanlı bize ne değer kattı? Mimar Sinan’ın bizde nasıl bir his uyandırdı? Tarih bize hangi mesajları veriyor? Bu camiler, Edirne Selimiye Cami, Eski Cami, Şerefeli Cami. Şuanda durduğumuz nokta aslında bize üç kültürün, üç medeniyetinin birleştiği noktada aslında duruyoruz.

Aslında burada çok güzel bir mesaj daha çıkıyor ortaya. Eski camiden başlayan çok kubbeli yapıyla tek kubbeli geçiş sistemi Üç şerefeli Camii ve tabii ki Osmanlı’nın en büyük şahikası diyorum ben Selimiye Camii’yle Edirne’yi anlat anlat bitiremeyiz.

Mineraller İslam’ın nefes boruları. Neden minarelere biz gül motifini koyuyor Mimar Sinan, Eşittir 132 rakamına tekabül ediyor. Yani Hazreti Muhammed’in ismine tekabül ediyor. Kubbe, lale, alem eşittir 66 rakamı, bu da Allah’la aslında tekabül ediyor. İşte beni buraya çeken neden aslında ortak noktasının hepsi bu.

12 yıldır Edirne’ye ayda 2 defa geliriz. Şu anda sosyal medyada inşallah çıkacak olan üçlü kitabımda yer verdiğim Selimiye baş tacımız diyorum. Üç Şerefeli cami olacak ve Edirne’yle alakalı vakıflar Genel müdürlüğünün, Turizm Kültürü Tanıtma müdürlüğünün bizden istemiş olduğu fotoğraflar,yani bunları hep sosyal medyada destek amaçlı,tek amaç kültürümüzü en iyi şekilde tanıtabilmek..

Ben İstanbul’dan geliyorum ama ben bir Edirneli gibi kendimi hissediyorum artık. Meydan projesi çok güzel olmuş ama eksiklerimiz var. Açık konuşmamız gerekirse bilhassa ışıklandırma sistemi ve eski havuzu özlüyorum bazen, yeni bir havuz olabilirdi diye. Bazı yollarımızın karanlık kaldığını fark ettim dün. Ama Edirne’ye yakışmış çok güzel bir meydan haline gelmiş burası” dedi.

Fotoğraf Sanatçısı Saime Güler de Cemil Şahin sayesinde fotoğrafa merak sardığını ve uzun yıllardır birlikte çalıştıklarını anlattı.

Güler, “Cemil Hoca’nın çektiği mimari fotoğraflar çok ilgimi çekti. Fotoğrafları okuyarak başladım ben bu işe. Cemil Hoca’nın da bu ilgisini çekti. O dönemlerde öğrencileri de vardı. Mimari açıdan. Ben de tanıştım kendisiyle. Sonra bayağı bir öğrencilik dönemi yaşadım. 10 senedir de beraber çalışıyoruz. Çok güzel. Büyük bir ilgiyle başladı. Eski tarihi Mimar Sinan’ın yaptığı eserler gerçekten muhteşem. Bize ecdadımızın bıraktığı büyük kültür mirası bunlar. Önce ben şunu söylüyorum, evet fotoğrafları çekiyoruz ama bunları ben sahiple çıkalım diyorum” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side