22 Aralık 2024
3.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNE“KÖYLÜMÜZÜ ÇİFTÇİ YAPAMADIK, GENÇ NÜFUSU KÖYDE TUTAMADIK”

“KÖYLÜMÜZÜ ÇİFTÇİ YAPAMADIK, GENÇ NÜFUSU KÖYDE TUTAMADIK”

-

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü öncesinde çiftçinin mutsuz ve umutsuz olduğunu açıkladı. İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, tarımsal faaliyette bulunan nüfusun ve ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerin sayısının gittikçe azaldığını söyleyerek, “Şu an ülkemizde yaklaşık 2 Trakya büyüklüğünde alan değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü öncesinde yaptığı basın açıklamasında tarım kesiminin yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

İl Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı basın açıklamasında İl Temsilcisi Yanılmaz, köyden kente göçün devam ettiğini belirterek, “burada maalesef köylülerin çiftçileşmesi dediğimiz mekanizmaların yetersizliği ve genç nüfusun tarımı sürdürecek özgün bir eğitime kavuşamaması rol oynuyor” dedi.

Yanılmaz, “Şu anda kırsal nüfus hakkında kesin verilere dahi sahip olmamakla birlikte, tarımsal faaliyette bulunan nüfusun ve ÇKS ye kayıtlı çiftçilerin sayısının gittikçe azaldığını görmekteyiz.

Özellikle gençleri köyde tutamıyoruz ve kendilerine de iyi bir tarımsal eğitimi de veremiyoruz. Gençler özellikle şehirde “Ne iş bulursak çiftçilikten daha iyidir” mantığıyla hareket ederek tarımdan kopuyorlar. Bu da son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor ve köylerde sadece yaşlı nüfus kalıyor” dedi.

Yanılmaz, şu anda Türkiye’de 2 Trakya büyüklüğünde 3,4 milyon hektar alanın ekilmediğini açıkladı.

Yanılmaz, “Bugünün Türkiye’ sinde bir çok batı ülkesinde bulunmayacak kadar geniş tarım arazileri mevcut. Sayın Tarım Bakanı KİRİŞÇİ; Ülkemiz dışında bazı ülkelerde tarım arazileri kiralayarak tarımsal faaliyetten bahsetmektedir. Şu an ülkemizde yaklaşık 2 Trakya büyüklüğünde (3,4 milyon hektar alan) değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor ya da ekilemiyor. Bence bazı ürünlerin tercih edilerek bu alanlarda ekilmesi teşvik edilebilir.

Örneğin şu anda ülkemizde ayçiçeği yağı tüketimi 3 milyon ton iken, üretim ise 1.850 bin ton civarındadır. Stratejik ürün haline gelen ve dışa bağımlı durumda olduğumuz ayçiçeğinin ekim alanlarının genişlemesi hususunda desteklemelerin artırılması ve teşvik verilmesi de önemli hale gelmiştir.

Niçin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geldik,? Tamamen yıllardır uygulanan hatalı tarım politikaları yüzünden. Ayrıca bizim paramız var, her ürünü ithalat ile ülkemize getiririz mantığıyla. Ancak Rusya’ nın Ukrayna’ yı işgal ettiği bu dönemde bu düşüncenin kabul görmediği bir kez daha ortaya çıktı. Buğday ve ayçiçeğinin eksikliğini yaşadık ve gördük. Fiyatların hızlı bir şekilde yükseldiğini yaşadık. Rusya ile Ukrayna savaşırken sanki bombalar ülkemize düşüyordu. Ekmek ve yağ fiyatları beklenenin çok üzerinde ve hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Buğday ve ayçiçeğinde dışa bağımlılığımız ortaya çıktı. Ekmek fiyatları halen artmaya devam etmekte ve güvenilir ve ucuz gıdaya ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. 14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz, çiftçi mutsuz” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side