Un fiyatlarındaki artışın ardından kışlık tarhana, kuskus, erişte gibi ev yapımı ürünlerin fiyatları da ikiye katlandı. Edirneli üretici kadınlar, maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmak durumunda kaldıklarını belirterek, fiyatların daha da artabileceğini söylüyor.
Edirne’de ev yapımı tarhana, kuskus, erişte gibi ev yapımı kışlık ürünlerin fiyatları arttı. Daha önce 25 lira olan bir kilogram tarhana, 50 liraya yükseldi.
Her hafta Pazar günleri 1. Murat mahallesindeki pazaryerinde kurulan Edirne Belediyesi Üretici Kadınlar Pazarı’nda kadınlar, yaptıkları yiyecekleri ve ürettikleri sebze ve meyveleri satışa sunuyor.
Kış aylarının vazgeçilmezi şifa kaynağı tarhananın yanı sıra kışlık erişteler de satışa sunulmaya başlandı.
Tayakadın Köyünden İsmigül Huruzoğlu, un fiyatlarının artmasından dolayı kışlık yiyeceklerin fiyatlarında artış yapmak durumunda kaldıklarını söyledi.
Huruzoğlu, “kendi yaptığımız tarhana, kuskus, makarna, ekmek gibi daha çok kışlık yiyecekler satıyoruz. Kışlık sattığımız ürünlerin fiyatları iki katı yükseldi. Daha önce 25 liraydı şimdi elli lira oldu kilosu. Un fiyatları da artıyor. Kesme daha önce 20 liraydı, 40 lira oldu, şimdi ise 50 liradan satıyoruz. Pahalı geliyor ama girdilerden dolayı pahalı değil. 50 kiloluk un 600 lira olmuş. 600 lirayı çıkaracaksın da gidip un alacaksın. Sattığımız ürünler undan oluyor” dedi.
Tayakadın Köyü’nden Aynur Nazıroğlu, şu anda ekmeği 18 liradan sattıklarını, ancak masrafı kurtarmadığını söyledi.
Nazıroğlu, “satışlardan memnunuz, hayat pahalılığından dolayı sattıklarımıza zam yapmak durumunda kalıyoruz. Ekmeği şu anda 18 liradan satıyoruz ama 20 lira olmadan kurtarmaz. Unlar çok pahalı. 18 lira masrafı kurtarmıyor, 20 lira bile zor kurtaracak. Her şeye zam, çok pahalılık oldu” dedi.
Şeker fiyatlarındaki artış reçel fiyatlarına da yansıdı.
Nazıroğlu, “Reçel yapıyoruz. Şeker pahalı, kavanozu 50 liraya bile verilmez artık. Şekerin kilosu olmuş 30 lira, içindeki malzemesi var, bir de şişesi var. Kurabiye yapıp satmaya çalışıyoruz, kesme makarna da 60 liradan aşağı satılmaz, kuskus 80 liradan aşağı satılmaz. Tarhana şimdilik 50 lira ama bu fiyat kurtarmaz, kilosu 100’ü görmeden kurtarmaz. Kuskusta da durum aynı. Sütün, yumurtası var” dedi.
Karayusuf Köyü’nden Nezire Bilim, yaptığı nohutlu ekmeği 22 liradan satışa sunduğunu aktardı.
Bilim, “şu anda bahçemden çıkan yeşillikler, ekmek yumurta satıyorum. Nohutlu ekmek satıyorum. 22 liradan satıyoruz.
Nohutlu ekmeği büyüklerimizden duyduğumuza göre onlar taşlarda öğütüyorlarmış, ama biz blanderdan çekiyoruz nohutu. Bir gün öncesinden sıcak suyla ıslıyoruz. İçerisine 2-3 saatte bir un koyarak hamur mayası üretiyorum. O maya ile ekmeği yoğuruyorum. İçine haşladığım nohutu koyuyorum. Başka maya koymadan, nohut mayasıyla yapıyorum.
Pazarda yapan iki kişiyiz, çok bilinen ekmek değil ama eskiden bayram ekmeği olarak bilinirmiş. Biz de pazarda iki kişi yapıp satıyoruz” dedi.