Sona eren ayçiçeği hasat dönemi hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bu yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin ton ayçiçeği üretimi olduğunu söyledi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, sona eren ayçiçeği hasat dönemi hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle özellikle Trakya bölgesinde verimlerin düştüğünü belirten Kırbiç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleme fiyatlarında yaptığı iyileştirme ile birlikte çiftçilerin bir nebze de olsa rahatladığını ifade etti.
Kırbiç, “Geçtiğimiz günlerde Trakya Birlik olarak biz de alım dönemimizi, kampanya dönemimizi bitirdik. Ufak bir bölgede hasat edilmeyi bekleyen ayçiçeği var; onun haricinde ülkemizde ayçiçeği hasadı bitti. Trakya Birlik olarak biz de yaklaşık 300 bin ton civarında ürün mübayaasında bulunduk. Kuraklıktan dolayı özellikle Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne bölgesinde verim düşüşü yaşandı ancak bununla ilgili de geçtiğimiz hafta Bakanlığımızın bir açıklaması oldu. Ayçiçeği primleri bu 3 ili kapsayacak şekilde ton başına bin liradan bin 500 liraya çıkarıldı. Üretim maliyetleri açısından çok yeterli değil ama çiftçilerimiz bir nebze de olsa rahatlayacaktır. Önümüzdeki süreçlerde ayçiçeği üretimini arttırmak için bu desteklemelerin biraz daha artması gerekiyor.” dedi.
Kırbiç, kurumun ve çiftçilerin sorunları hakkında geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile görüştüklerini de söyledi.
Kırbiç, “Tekirdağ’daki fabrikamızın rafine ünitesinde kapasite artışı yapmıştık. Geçtiğimiz hafta Tarım Bakanımızı da açılışı yapmak üzere davet ettik; bizi kırmadı. Sayın Bakanı fabrikamızda ağırladık. Oradaki toplantıda Sayın Bakanımıza çiftçilerimizin sorunlarından bahsettik. Bakanımız da sorunları çalışma arkadaşlarına not aldırdı. Trakya Birlik’in Türk çiftçisinin kurduğu bir kurum olarak bugünlere geldiğini ifade ettik; kendisi de Türk çiftçisinin bir araya geldiğinde neler yapabileceğinin ispatını fabrikamızda dile getirdi. Bu sene ekiliş alanlarında bir düşüş oldu. Bu da bazen piyasalarda yağ yok şeklinde speküle ediliyor. Bizim ülkemizde önceki yıllara göre yağ üretimi yeterli değildi; dışarıdan ithal etmek zorundayız bu ürünü. Bizim amacımız; ülke ihtiyacımızı karşılamaktır. Ayçiçeği ülkemizin her bölgesinde yetişebilen bir bitkidir. Bakanımıza bu çekincelerimizi de ifade ettik. Bu sezonun başında 31 Mayıs’a kadar gümrük vergileri sıfırdı. Daha sonra vergiler tekrar kondu; yeterli olmadığı görülünce gözetim fiyatı 700 dolara çıkarıldı ve çiftçilerin korunması sağlandı. Önümüzdeki dönemlerde önceliğimiz vergilerle fiyatların korunması; dışarıdan gelen ithal maliyetinin korunması. Sayın Bakanımız da bu konuda takipte olduklarını, şu anda vergi kaldırmanın söz konusu olmadığını, Türk çiftçisini koruma anlamında bunların devam edeceğini bizlere iletti.” şeklinde konuştu. Kırbiç, bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin ton ile 1 milyon 500 bin ton arasında bir üretim gerçekleştiğini dile getirdi.
Kırbiç, “Geçen yıl yaklaşık ülkemizde 1 milyon 900 ile 2 milyon ton civarı üretim oluştu. Bu yıl da kuraklıktan ve ekim alanlarının daralmasından dolayı tahminlerimize göre 1 milyon 400 bin ile 1 milyon 500 bin ton civarı bir üretim gerçekleşti. Ülke üretimi bu yıl yaklaşık yüzde 50 civarında. Diğer yıllarda yüzde 60-70 civarında üretim vardı. Ancak tabi burada bazen piyasalarda sanki ayçiçeği bulunmayacak gibi bir algı var. Öyle bir şey söz konusu değil. Dünya ülkelerinde mesela Ukrayna’da savaş olmasına rağmen diğer yıllara yakın bir üretim gerçekleşti. Tabi bu ülke içerisinde tüketilecek bir miktar değil. Bunları diğer ülkelere satacaklar. Türkiye’de gerektiği zaman ithalatını yapıyor. O yüzden şu an ülkemizde ayçiçeği ile ilgili bir sıkıntı yok.” ifadelerini kullandı.