18 Eylül 2024
19.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKEŞAN’DA TAŞ OCAĞI PROTESTOSU

KEŞAN’DA TAŞ OCAĞI PROTESTOSU

-

Edirne’nin Keşan İlçesine bağlı Karlıköy, Yeşilköy ve Kızkapan köyleri arasında yapılması planlanan taş ocaklarına vatandaşların itirazını göstermek için toplanan imzalar, Keşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Keşan Kaymakamlığına teslim edildi.

Edirne’nin Keşan İlçesine bağlı Karlıköy, Yeşilköy ve Kızkapan köyleri arasında yapılması planlanan taş ocaklarına vatandaşlar tepki gösterdi. Kent Konseyi öncülüğünde Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlara, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır ile İl Genel Meclis Üyeleri Aladdin Öztürk ve Mehmet Güneş Yılmaz da destek verdi.

Burada bir açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Uğur Özdağlı,  “İki ay önce, Karlı ve Yeşilköy arasına patlatmalı taşocağı açılmasına karşı doğamızı savunarak, ‘Doğayı katletmeyin!’ diye buradan seslenmiş, ormanımıza, suyumuza, arılarımıza ve bahçelerimize dokunmayın demiştik. Topladığımız 920 dilekçeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdik. Birkaç gün önce  bakanlıktan cevap geldi: ‘Dilekçeleriniz ulaştı, inceliyoruz.’ Ancak, incelemeyi dahi tamamlamadan, sanki yetmezmiş gibi yeni bir taş ocağı daha açmak için ÇED sürecini başlatmışlar. Henüz gündemden çıkmayan ocağın yakınlarına bir tane daha taş ocağı açmak istiyorlar.

Şimdi ise ormanımızın ortasına, çam ağaçlarını kesip budayarak, üç köyün tam ortasına yeni bir taş ocağı  açmak istiyorlar! Planları, 6 milyon ton taşı patlatarak, 160 metre derinliğe kadar, 12 metre uzunluğunda basamaklarla söküp almak.

12 yıl süreyle bu ocaktan milyonlarca ton taş toplayacaklar. Her hafta iki ocakta onlarca patlatma yapılacak, yüzlerce kamyon yollara çıkacak.

Bu ocaklar, Karlıköy, Yeşilköy ve Kızkapan köylerinin tam ortasında, orman arazisinde yer alıyor. Burada arıcılık yapanlar, hayvancılıkla uğraşan insanlar, meyve bahçeleriyle geçimini sağlayan çiftçiler var. Ayrıca sulama için açılmış artezyenler mevcut ve bu bölge, baraja yalnızca 800-900 metre mesafede. Her hafta yapılacak patlatmalar bu bölgeye telafisi mümkün olmayan zararlar verecek.

Karlıköy yolunu bilenler iyi bilir; daracık, iki aracın bile zor geçebildiği bir yol. Ancak, bunu görmezden gelerek her gün onlarca kamyonu köyün içinden geçirmeyi ve bu köyü yaşanmaz hale getirmeyi planlıyorlar.Türkiye’de ağaçsız, bitki örtüsünden yoksun, tarım yapılmayan birçok alan varken, gelip en değerli tarım arazilerimizi katlediyorsunuz!

Artık yeter! Halkın, üreticinin, doğanın sesini bastıramayacaksınız! Bu yağma böyle devam edemez! Vicdanını yitirenlere karşı biz buradayız, susmayacağız!” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Nurten Nazlı da, “Dedelerimizden babalarımızdan kalan bu güzelim meraya, yemyeşil ormanlarımıza, tarım arazilerimize, çiçeğimize, böceğimize, arılarımıza dokunmamalarına müsaade etmemek için buradayız. Hep birlikte, tek yürek olarak bu mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz.” dedi.

Çevre ve Ekoloji Meclisi adına konuşma gerçekleştiren Hasan Karagöz ise, “Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Çünkü artık bu konu boyumuzu aştı. Yeter artık diyoruz, başta Keşan Orman İşletme Müdürlüğü, Çanakkale Orman işletme Müdürlüğü, Edirne  Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri, DSİ yetkilileri, önlerine gelen her gelen projeye uygundur diyerek onaylıyorlar ve imza atıyorlar. Bu koltuklar bu kadar mı kıymetli?” şeklinde konuştu.  

Vatandaşların taş ocaklarına itirazlarını göstermek amacıyla toplanan bin 480 imza, konuşmaların ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’a teslim edildi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side