Edirne’nin Karaağaç acı biberi bu yıl erken hasat edildi. Tarladan toplanarak çuvallara doldurulan biberler, kilosu 50 liradan Restoran işletmecisi Cevat Işık tarafından satın alındı. Karaağaç acı biberinin ilk hasadını yapan işçilere, tava ciğer ve yanında kuru biber ikram edildi.
Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde acı biberler hasat edilmeye başlandı. Tanju Kapanlı’ya ait serada yetişen acı biberler, işçiler tarafından hasat edildi.
Bahar Vetrina, “burada acı biber topluyoruz. Erken çıktı biberimiz. Acıdın ama çok tatlı acıdır, meşhur acıdır” dedi.
Dalından koparılan acı bilerler önce kovalara, sonra da çuvallara dolduruldu.
Karaağaç Mahallesi’nde yaklaşık 30 yıldan bu yana acı biber yetiştirdiğini söyleyen Tanju Kapanlı, erken ekim yaptığını ve biberleri Haziran ayında hasat ettiklerini kaydetti.
Kapanlı, “Bu ürünleri ben nisan ayında ektim. Biraz riske girdik çünkü buranın mayısa kadar kırağı tehlikesi var. Erken yetiştirmeyi umut ettik. Havalar da yardım etti. Şu an hasada başladık. 2 dönüm acı biber ektik. Ben bir hafta sonra ben 10 dönüm daha ekeceğim. Geç hasat için olacak” dedi.
Üretici Kapancı, hasadını yaptıkları biberleri 17 liradan satışa sunacaklarını, kuru biberin ise kilosunun 200 lira civarında olduğunu kaydetti.
Küçük Ev Işıklar Restoran sahibi Cevat Işık, ilk hasat edilen biberleri kilosu 50 liradan satın aldı. Işık, acı biber yetiştiren üreticiye destek olmak amacıyla hasat etkinliğine katıldığını belirtti.
Işık, “Arkadaşım biberinin kilosunu 17-18 liradan satacağını söyledi. Edirne’de yetiştirilen ilk biber olduğu için biz de destek olacağız. Ve kilosunu 50 liradan alacağız. Böyle erken üretim yapanlara ciğerci arkadaşlardan destek bekliyoruz. Çünkü onlar varsa biz varız. Edirne’de ciğerin yanında olmazsa olmazı ciğer biberidir. Görüyorsunuz yeni fide ekenler var. Arkadaşımız şu an biber çıkardı. Edirne için gurur verici bir şeydir. Biz destekliyoruz” dedi.
Restoran işletmecisi Cevat Işıt, acı biber hasadının ardından işçilere ekmek arası tava ciğer ikram etti.
Işık, “emektar işçilerimiz ya kış demeden uğraşıyorlar. Yağmurda çamurda çalışıyorlar. Biz de onlara bir jest yapalım dedik ve ciğeri tarlaya onların ayağına getirdik. Hep onlar biberi bizim ayağımıza getiriyor, biz de ciğeri onların ayağına getirelim dedik. Onların değerini bilelim” dedi.
Bando ve Tava Ciğer Festivali’nin acı biber yeme yarışmasının eski şampiyonu Süleyman Işık ise toplanan acı biberlerden yiyerek hasada renk kattı.