Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı boyunca eğitim alanında oldukça başarısız olduğunu belirterek, “Artık kabul edin; mevcut eğitim düzeni sınıfta kalmış, iflas etmiştir.” dedi.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında 2022-2023 eğitim-öğretim yılı öncesinde değerlendirmelerde bulundu. AK Parti iktidarının 20 yıllık iktidarı boyunca en başarısız olduğu alanın eğitim alanı olduğunu belirten İriş, “Artık kendi özümüze dönmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bizim kanaatimize göre 20 yıllık AK Parti iktidarının en zayıf karnı, en başarısız alanı eğitimdir. Eğitimi konuşurken, dört önemli unsuru ele almak gerekir; aile, sosyal çevre, medya ve okul. Bütün bu unsurlar; iyinin, güzelin, faydalının ve adil olanın gerçekleşip yaşanmasına katkı sağlıyorsa, görevlerini yapmış olurlar. Milletimize ve ülkemize en hayırlı hizmeti sunmuş olurlar. Okuldaki eğitimi de üç başlık altında inceleyebiliriz; fiziksel ortamlar, öğretmen ve müfredat. Öğretmen eğitimin temel direğidir. Okul binalarında kırık dökükler olsa, hatta müfredat /sistem sorunları olsa bile tıkanıklığı iyi bir öğretmen aşabilir. Bir öğretmen hem sistemden hem de okulun fiziki şartlarından çok daha önemlidir. Bundan dolayı öğretmen yetiştirilmesi konusu, titizlikle ele alınmalıdır. Çünkü gençliğin yetişmesinde öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir. Diğer taraftan marifet iltifata tabidir. Külfet nimet dengesi sağlanmalıdır. Unutmayalım ki eğitimi pahalı bulanlar, bedelini ağır öderler. Yönetme sorumluluğu taşıyanlara sesleniyoruz; Artık lütfen kabul edin. Mevcut eğitim düzeni sınıfta kalmıştır, iflas etmiştir. Artık kendi özümüze, kendi değerlerimize dönmenin zamanı geldi, geçiyor. İyi insan yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Müfredat; üretim ve katma değer sağlamalıdır. Binayı değil, insanı öncelemelidir. Haksız rekabeti değil, fazileti öncelemelidir. Sömürüyü değil, paylaşmayı öncelemelidir. Menfaati değil, fedakârlığı esas almalıdır. Çevresini ve dünyayı tanıyan örnek nesiller yetiştirmek, eğitimin ana gayelerinden olmalıdır.” dedi.
Ekonomik konulara da değinen İriş, bu konudaki en büyük sorunun gelir adaletsizliğinden kaynaklandığını ifade etti.
İriş, “Sistemin bütün cıvataları oynadı, dengeler bozuldu, şaştı. Biz bilinmeyen bir şey söylüyor değiliz. Klasik bir söz vardır, Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Bir ülkede dengeler şaşarsa, bir grup yağlı – ballı börek yerken, diğer grup sefalet içerisinde yaşarsa o ülkede kardeşlik, huzur olmaz. O nedenle ülkemizin üretim problemleri olduğundan ziyade, paylaşım problemi vardır. Üst dilimdeki 10 milyon ile alt dilimdeki 10 – 15 milyon arasında 10 – 15 kat var. Bu bir uçurum. Bu vatandaşın çözebileceği bir iş değil. Bu, yapılacak düzenlemelerle yapılacak bir olgu. Eğer 10 milyon insan büyük bir rahatlık içerisindeyken, en son dilimdeki 10 milyon insan sürüngen gibi yaşama durumuna gelirse bu ülkede huzur olmaz. Bu kardeşliğe hizmet etmez. Bu milli birliğimize hizmet etmez. O nedenle acilen yapılması gereken empati yapılması lazım. Bir insanın ayda ne kadara geçinmesi lazım? Artık hiçbir insan o rakamın altına inmemeli, yapılması gereken bu. Bu zor değil, yapılabilir.” ifadelerini kullandı.