Trakya Üniversitesi Hemşirelik bölümü öğrencileri tarafından Saraçlar Caddesi’nde açılan stantta hem diyabetle mücadele anlatıldı, hem de ücretsiz olarak vatandaşların kan şekeri ve vücut kitle endeksi ölçümleri yapıldı.
Trakya Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Halk Sağlığı görevlileri tarafından Dünya Diyabet Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlikte görevli öğrenciler tarafından vatandaşların ücretsiz olarak kan şekeri ve vücut kitle endeksi ölçümü yapıldı. Ayrıca broşür dağıtılarak diyabetin riskleri, diyabet tedavisi, beslenme şekli anlatıldı.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler Kökenli, diyabet konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla bu şekilde bir etkinlik düzenlediklerini ifade etti.
Etkinlikte öğrenciler tarafından vatandaşlara beden kitle endeksi ölçümü ve kan şekeri ölçümü de yaptığını söyleyen Prof. Dr. Kökenli, “Burada hem ağırlık hem de boy ölçümleri yapılarak kitle endeksleri hesaplanıyor. Risk altında olan kişilere bilgi veriliyor. Bunun diyabet açısından taşıdığı riskler anlatılıyor. Aynı zamanda kan şekeri ölçümü de yapıyoruz. Kan şekeri değeri 200’ün üzerinde olan kişilere doktora başvurmaları gerektiğini belirtiyoruz.” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 20 bin çocuğun Tip-1 diyabet hastası olduğunu söyleyen Kökenli, “Tam sayıyı açıklayamasak bile Türkiye’de yaklaşık olarak 18-20 bin arasında çocuğun Tip-1 diyabet yani mutlak insülin tedavisi görmesi gerekiyor. Dünyada da bu sayı 1 milyon 100 binin üzerinde. Her yıl da giderek artmakta. Günümüzde cilt altı kan şekeri ölçümünü sağlayan cihazlar, sensörler mevcut. Eğer bu sensörler ücretsiz olarak çocuklarımıza dağıtılabilirse, devlet tarafından tüm çocuklar için karşılanabilirse diyabetin kontrolü çok daha iyi olabilir. Kan şekerleri çok daha düzgün gidebilir. Her 3 ayda bir yaptığımız değer ne kadar iyiyse normale ne kadar yakınsa bu çocukların büyüme, gelişmesi ileride böbrek, gözle ilgili sorunlarının daha az gelişme riski olduğunu biliyoruz. Bunun için de sürekli kan şekerlerinin ölçülmesi çok daha etkili olacak. Özellikle Sağlık Bakanlığı ve SGK’dan isteğimiz tüm diyabetli çocukların sürekli cilt altı glikoz ölçümünü sağlayan sensörlerin ücretsiz olarak temin edilmesi. Sanıyorum bu da yakın zamanda herhalde meclise gelecek ve konuşulacak.” diye konuştu.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Murat Avcıbaşı da, diyabetin genetik bir hastalık olmasının haricinde günümüzde yaşam tarzına bağlı olarak da ortaya çıktığını ve yaygınlaştığını kaydetti.
Vatandaşların yanı sıra Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da etkinliğe katılarak kan şekerini ölçtürdü.