24 Kasım 2024
5.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEHAVSA CANLI HAYVAN PAZARI TAŞINIYOR

HAVSA CANLI HAYVAN PAZARI TAŞINIYOR

-

Trakya’nın en büyük canlı hayvan pazarı olma özelliğine sahip olan ‘Havsa Canlı Hayvan Pazarı’ şehrin dışına taşınacak ve modern hale kavuşturulacak. Havsa Belediyesi ile Edirne İl Özel İdaresi işbirliğiyle yapılacak proje; Edirne İl Genel Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Edirne İl Genel Meclisi Şubat ayı olağan toplantıları 2’nci oturumu bugün gerçekleştirildi. Mehmet Geçmiş başkanlığında yapılan toplantıda; Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi görüşüldü. Edirne İl Özel İdaresi Plan Proje Müdürü Mesilsa İpekli’nin proje hakkında meclis üyelerine bilgiler vermesinin ardından konuyla ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından meclise sunuldu.

Gümülcineli tarafından sunulan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Havsa İlçesi büyük oranda geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Sadece Havsa İlçesinde büyükbaş hayvan varlığı 19 bin 88 Edirne ve ilçelerinde toplam büyükbaş hayvan Varlığı ise 162 bin 201’dir Bölgemizdeki hayvan varlığının yüzde 97,9’u kültür ırkı ve kültür melezlerinden oluştuğundan dolayı ülkemizdeki damızlık düve ihtiyacının karşılanması açısından Havsa İlçesi büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin artırılması ve taleplerin tam olarak karşılanabilmesi için yetiştirilen hayvanların daha ari ortamda sağlıklı bir şekilde satışının gerçekleştirilmesi için pazar yerinin modern hale getirilmesi hiç şüphesiz elzem bir durumdur. Mevzuata uygun alım ve satım gerçekleştirerek, hayvancılık sektörünün gelişmesine ve hayvansal ürünlerin pazarlanmasına imkan sağlar. Şehrimizde yapılan kasaplık, besilik, damızlık ve diğer amaçlı hayvanların alım ve satım işlemleri kontrol altına alınarak, yapılan tüm alım ve satım işlemleri tescillenmiş olur. Canlı hayvan pazarına giren araçların dezenfeksiyonu yapılır ve hayvanlar her türlü hastalığa karşı Veteriner Hekimlerce kontrol edilir. Canlı hayvan sevkiyatları kontrol altına alınır ve satış sürecinde ihtiyaç duyulan teknik, sağlık ve hijyen koşulları sağlanmış olur. Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının yayılması engellenmiş olur ve hayvanların sağlıklı bir ortamda alınıp satılmasına imkan verilir. Hayvan alım satımları kontrollü olarak yapılır ve kayıt dışılığın önüne geçilir. Salgın hastalıklarla modern ve istikrarlı bir şekilde mücadele edilir. Sürdürülebilir çevre sağlığına katkı sağlanır. İlçede hayvancılık faaliyetlerini geliştirerek daha modern, daha geniş bir Pazar oluşturmak ve ekonomik kalkınma sağlamak adına 2019 yılında Edirne İl Özel İdaresi, Edirne Turizm ve Endüstri A.Ş. ve Havsa Belediye Başkanlığı ortaklığında hazırlanan “Hayvan Pazar Yeri Projesine” mevcut pazar yerinin modernize edilmesiyle ilgili karar alınmış her nedense gerçekleşmemiştir. Şimdi ise farklı bir alanda Havsa Belediyesi idaremiz ile iş birliği yapmak suretiyle Havsa İlçesine yeni bir canlı hayvan pazarının yapılması talebinde bulunmaktadır. Modern bir canlı hayvan pazarı yapılması bölgemizde hayvancılık faaliyetlerini ve buna paralel olarak tarım faaliyetlerini de geliştirecek olup, ekonomik kalkınma sağlayarak köylü vatandaşlarımız için bir avantaj oluşturacağı komisyonumuzca tespit edilmiştir. 5302 sayılı 11 Özel İdaresi Kanunu’nun 64/ a maddesi kapsamında Havsa Belediye Başkanlığı ve Edirne İl Özel İdaresi ortaklığı ile Havsa İlçesine yeni canlı hayvan pazarı yapılması projesine Havsa Belediyesi yüzde 25 katılım sağlayacak olup, geri kalan yüzde 75 oranında Edirne İl Özel İdaresinin ortak olmasına ve elde edilecek gelirin Havsa Belediyesi ile Edirne İl Özel İdaresi arasında P-P oranında paylaşılmasına, canlı hayvan pazarı projesi için Havsa Belediyesi ile protokol yapılması, her türlü iş ve işlemler için Edirne Valimiz Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a yetki verilmesine komisyonlarımızca karar verilmiştir.”


Komisyon raporunun sunulmasının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, yeni hayvan pazarının kurulacağı yerin projenin tüm paydaşlarının ortak aklıyla tespit edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Geçmiş, “Meclis üyelerimizin yerinde yaptığı araştırmalar sonucunda, bize ortak proje olarak gönderilen yerin yine aynı şekilde şehir içerisinde kalacağı ve daha sonra 4-5 yıl sonra bu yerine yine yerleşim alanları içerisinde kalarak bir önceki pazar yeriyle aynı sıfata dönüşeceği komisyon raporlarında tespit edildi. İl Genel Meclisi’nde yaptığımız görüşmelerde yine ikinci kez konuyu komisyona sevk ettik. Valimiz ve Belediye Başkanlarımızla görüşerek ortak aklı bulduk. İl Özel İdaresi’nin şantiyesinin olduğu yerde, otobana çok yakın bölgede, ulaşımın çok kolay olduğu, Marmara’nın da en büyük hayvan pazarı olacağına yakışır bir şekilde olacak bir yer tespit ettik. Belediye başkanımız da onay verdi, komisyonlarımız da olumlu görüş verdi. Yani araştırabilirsek, bir şeyleri tartışabilirsek ortak akılla çok daha kalıcı eserler bırakabiliriz. Bu yaptığımız çalışmalarla bu sonuç ortaya çıktı. Bir önceki komisyonun tespitleri, daha sonraki komisyonların yaptığı çalışmalarla bugünkü yerimizin çok daha net çok daha ileriye dönük, belki bir 100 yıl daha bu alanı taşıyabilecek, çağdaş, daha modern hayvancılıkla ilgili Marmara’nın en büyük pazarına yakışır şekilde olacağı noktasına varmış olduk.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side