Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’nın, Saray Kazısı çalışmaları kapsamında taşınıp taşınmayacağı konusunda açıklamalarda bulundu. Gürkan, gündemlerinde böyle bir konunun yer almadığını belirterek, “Bu yıl yine 662’nci Kırkpınar’ı, Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir şekilde orada yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Edirne Sarayı kazı çalışmalarının Milli Saraylar Başkanlığına devredilmesiyle, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanının da, bu kapsamda yerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusu gündeme gelmişti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, partisinin il başkanlığında düzenlenen toplantıya katılarak bu konuya da açıklık getirdi. Başkan Gürkan, Milli saraylar Başkanlığının 5 yıllık master planında Er Meydanı için bir çalışma bulunmadığını belirterek, “Vatandaşlarımızın kafasındaki kavram kargaşasını düzeltmek isterim. Bizim şu anda gündemde böyle bir şey olmadığı için böyle bir çalışmamız da yok. Bu yıl yine 662’nci Kırkpınar’ı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışır bir şekilde orada yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Başkan Gürkan, “Bu bir kişinin bir dakikada vereceği bir karar değil. 1924’ten bu yana Kırkpınar şu andaki yerinde yapılıyor ve 2010 yılında da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne girmiş bir gelenekten bahsediyoruz. Bu Recep Gürkan’ın da Milli Saraylar Başkanı’nın da hiç kimsenin tek başına verebileceği bir karar değil. Bununla ilgili de benim geçmişte birçok açıklamam vardır, ‘Kırkpınar’ın yerinde kalması gerekir, yerinde kalacak’ diye ama bu benim tek başıma vereceğim bir karar değil. Bir de Milli Saraylarla basın toplantısının dışında da görüşmelerimiz var. Şu an için Milli Sarayların 5 yıllık master planında da böyle bir şey yok. Bu nereden çıktı? Kim çıkardı? Nereden icat ediliyor? bilmiyorum. Hiçbir somut dayanağı olmayan, düşüncesi olmayan, hayali olmayan konuları birileri, bazı aklı evveller toplumun gündemine taşıyor. Niye yapıyorlar bilmiyorum. Şu anda gündemde böyle bir şey gündemde yok. Bin 200 dönümlük bir alanı kapsıyor Milli Sarayların çalışması. Tunca Nehri’nin Batı’sı. Yani bu tarafta yok. Kaldı ki bu taraf da geçmişte Saray’ın has bahçesiydi. Bu doğrudur, inkâr edilecek bir durum değil. Ama orası çok küçük, yüzde 1-2’lik kısmı haricinde tamamı Edirne Belediyesi’nin mülkiyeti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1930’da Edirne’ye geldiğinde Edirne Belediye meclisi bir kararla Atatürk’e hediye ediyor burasını… Ve Atatürk bu hediyeyi kabul ediyor. Birkaç ay sonra teşekkür ziyaretine gidiyor belediye başkanı ve Meclis… Atatürk Edirne halkının kullanması için tekrar Edirne Belediyesi’ne bağışlıyor, hediye ediyor. Biz böyle yerden bahsediyoruz. Sarayın Has bahçesi ama o alanda Atatürk’ün de bir hatırası var. Buna göre bakıyoruz, biz. Şuna açığız; biz orada daha önce bir düzenleme çalışması yapmıştık, rekreasyon projesi yapmıştık. Kısmen de başlamıştık çalışmaya ama sonra dönemin Gençlik ve Spor Bakanı ile aramızda ‘Kırkpınar güreş alanını yenide modernize edelim’ diye bir protokolümüz olmuştu, o yüzden yenileme olabilir diye o rekreasyon çalışmasını durdurmuştuk. O canlandırılabilir tekrar, düzenlenebilir ama şunun altını çizmek isterim. Padişahın has bahçesi deyince, herkesin aklına muhteşem bir bahçe geliyor. Düzenlenmiş, peyzajı yapılmış. Adı üzerinde has bahçe, doğal bahçe… Vatandaşlarımızın kafasındaki kavram kargaşasını düzeltmek isterim. Bizim şu anda gündemde böyle bir şey olmadığı için böyle bir çalışmamız da yok. Bu yıl yine 662’nci Kırkpınar’ı Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına yakışır bir şekilde orada yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.