Meslektaşlarının uğradığı şiddet olaylarını protesto eden veteriner hekimler, iş bıraktı. Veteriner hekimlerin ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kapsamına alınması gerektiğini belirten Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, “Yaşanan süreç, biz veteriner hekimleri yıldırmış, bıktırmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Türk Veteriner Hekimler Birliği ile 56 Veteriner Hekim Odası’nın aldığı kararla; veteriner hekimler 1 gün süreyle iş bıraktı. Edirne’de de Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen veteriner hekimler, meslektaşlarının yaşadığı şiddet olaylarını protesto etti. Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, veteriner hekimlerin ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kapsamına alınmasını gerektiğini ifade etti.
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, “Veteriner hekimlik mesleği toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından yaygın etkileri olabilecek risklerin bertaraf edilmesinde en büyük bariyerdir ve bu nedenle stratejik bir konumdadır. Tam da bu stratejik konumu nedeniyle veteriner hekimleri kendi çıkarları önünde risk görenler, geçmişte de bugün de şiddete başvurmaktalar, mesleğimizi değersizleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu yaşananlar yeni değil, geçmişten başlayan, bugün artık dayanılmaz hale gelen bir süreçtir. Bu şiddet;
Bazen kamu adına gıda denetimi yapan veteriner hekime,
Bazen çalıştığı kurumun eksiklerinden sorumlu tutulan belediyede çalışan veteriner hekime,
Bazen kâr kaygısıyla gözü dönmüş işletme veya hayvan sahiplerinin, halk sağlığına zararlı olan hayvansal ürünler için “tüketilemez” kararı veren işletme veteriner hekimine,
Bazen, mesleğinin gerektirdiği tüm bilimsel mesleki tedaviyi uygulanmasına rağmen tedaviyi beğenmeyen hasta yakını tarafından serbest veteriner hekime,
Bazen emeğinin karşılığı olan ücreti isteyen veteriner hekime,
Bazen aşı karşıtlarının ve sanal ortamdaki bilgi kirliliği nedeniyle ücra köylere aşı için giden kamu veteriner hekimine,
Bazen taciz olarak, tek hedefi 5 yıl eğitim aldığı mesleğini yapmaya çalışan kadın meslektaşımıza,
Bazen hayvanları sömürmeyi meslek edinen ve rant kapısı haline getiren sözde hayvanseverler (gerçek hayvanseverleri tenzih ediyoruz) ve trolleri tarafından sosyal medya linçiyle veteriner hekimlere yönelik olarak ara vermeden devam ediyor.
Yaşanan bu şiddet, biz veteriner hekimleri artık yeter dedirtecek noktaya getirmiş, birçok meslektaşımız ya mesleğini bırakmış başka işlere yönelmiş ya da yurt dışına gitmeye başlamıştır.
Dünyayı bekleyen pandemiler, gıda krizi ve iklim krizi gibi sorunlar başta olmak üzere, risklerin bertaraf edilmesi, ülkemizin bu süreçleri en az zararla atlatması için alınacak tedbirlerin en başında, bu görevleri yapan veteriner hekimlerin can güvenliğinin ve iş güvencesi ile birlikte kamuda veteriner hekimlik otoritesinin güçlendirilmesi ve özlük haklarının iade edilmesi bulunmaktadır. Ancak, bizler linç ediliyor, darp ediliyor, daha ötesi öldürülüyoruz ve bizlerle birlikte aslında halk sağlığı da ölüyor.
Yaşanan süreç, biz veteriner hekimleri yıldırmış, bıktırmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi vb. tüm özlük hakları konularında ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nda veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmış ve dışlanmışlardır. Meslektaşlarımız büyük umutlarla başladıkları mesleklerini bırakmakta, özellikle genç meslektaşlarımız geleceklerini yurt dışında aramaktadırlar. Veteriner hekimler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Sağlık Hizmetleri Sınıfında tanımlanmıştır, vakit kaybetmeden gereği yapılmalı, veteriner hekimliğin hangi alanında olursa olsun yaptıkları hizmetlerle kamu sağlığını koruyan tüm veteriner hekimler ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kapsamına alınmalıdır. Şiddeti oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalı, şiddet tavizsiz cezalandırılmalı, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde sağlık çalışanı olan veteriner hekimlere hakları iade edilmelidir.” Veteriner hekimlerin iş bırakma eylemine destek veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da, “Bu şiddet sarmalının bir an önce durdurulması lazım.” dedi.
Tanrıkulu, “Bugün tüm Türkiye’de veteriner hekim arkadaşlarımız bir günlük iş bırakma eylemindeler. Ben bireysel olarak hem eski Tabip Odası Başkanı olarak hem de 33 yıldır sağlık sektöründe çalışan bir hekim olarak şiddetin geldiği noktayı açıklayacak ve anlatacak durumumuz kalmadı. Gerçekten bıçak kemiği çoktan geçti. Bu şiddet sarmalının bir an önce durdurulması lazım. Hızlıca sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı ve tüm dünyada örneği olan 5 yıl ya da 3 yıl sağlık hizmeti alamamalı. Bu ülkede tüm insanların şunu demesi lazım: şiddetle bir yere varamazsınız. Biz daha geçen gün 3 gün üst üste eylem yaptık. Belki bundan sonra 15 gün daha yapacağız. Çünkü bunun sonu yok. Şiddetle bir yere varamayız.” ifadelerini kullandı.
VETERİNERLERDEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ
-