Türkiye Üniversiteler Yağlı Güreş Şampiyonası, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Edirne’de başladı.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Üniversiteler Yağlı Güreş Şampiyonası, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde üniversiteli pehlivanların çayıra çıkmasıyla başladı. Ayşekadın Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen organizasyona; Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 662’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Mehmet Günay, organizasyona katkı veren üniversitelerin rektörleri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katılım gösterdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan organizasyon, açılış konuşmalarının yapılmasıyla devam etti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bir hayali gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Tabakoğlu, “Yağlı güreş aziz ve büyük Türk Milletinin en önemli, geleneksel sporlarının en başında gelenidir. Orta Asya’dan çıkan bu kutlu yolculuk Karadeniz üzerinden Avrupa’ya ve akınlarla Anadolu’ya devam etmiş ‘Türk gibi güçlü’ sözünü bütün dünyaya söyletmiştir. Bir araştırıcı ‘Türk neden güçlü?’ diye araştırmış ve vardığı sonuç şudur; Türk, güreştiği için güçlüdür. Türk’ü güreşten ayırmamak lazım. Türk’ü güreştirmek lazım. Zaten bir savaş sporu olan, bizim akıncılarımızın savaş eğitimini anlamına gelen güreş mutlaka üniversiteler tarafından da ele alınmalı, akademik anlamda değerlendirilmelidir. Yağlı güreş özellikle Türk’ün biraz Avrupa topraklarındaki macerasını da anlatır. Bu anlamda da özel ve önemlidir. Ki Kırkpınar’ın da yapıldığı yer Edirne olması bizim bu Balkan sevdamızın, bu büyük sevdamızın da bir işaretidir. Bir hayaldi, gerçek oldu. Bugün yapar mıyız dediğimiz şeyi yapıyoruz. Çok mutluyum. Ata sporumuz güreş bizi biz yapan değerlerden. Burası artık kutsal bir mekan, dualı çayır.” dedi.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Mehmet Günay da, gelecek yıl 500’ün üzerinde güreşçinin bu organizasyona katılacağının sözünü verdi.
Günay, “Niyetimiz hayır, inşallah akıbeti de hayır olur. Gördüğümüz kadarıyla da katılım oldukça iyi bu sene. Tabii ki deprem nedeniyle üniversitelerimizin hibrit eğitimde olması bizim spor müsabakalarımıza katılımı bir hayli azalttı. Yüzde 60 seviyesinde bir katılım var. Ama ben söz veriyorum; inşallah seneye burada yaklaşık 500’ün üzerinde güreşçi olacak. Şimdiden sözü size veriyoruz.” şeklinde konuştu. Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise, Edirne’de yağlı güreşin sadece Kırkpınar ile sınırlı olmaması adına bu tür organizasyonların çok anlamlı olduğunu vurguladı.
Vali Kırbıyık, “Bu organizasyonun ilk defa yapılması ve ilimizde yapılması bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı. Bugün Türkiye’nin herhangi bir yerine gittiğinizde insanlara Edirne diye sorduğunuzda akla gelecek en önemli unsurlardan bir tanesi de muhakkak suretle Kırkpınar olacak ve yağlı güreş olacak. Bu bizim şehrimiz açısından, sahip olduğumuz medeniyet açısından, sahip olduğumuz kadim kültür açısından son derece önemli bir şey. Dünyada çok az spor etkinliği var 662 yıldır devam edebilsin. Biz bu yıl inşallah 662’ncisini düzenleyeceğiz Kırkpınar’ı şehrimizde. Tabii bir açıdan da aslında bize bir sorumluluk yüklüyor. Malumunuz bizlerin görevi, devletin görevi, bütün milletin görevi hep birlikte sahip olduğumuz bu kültürel zenginliğin, Türk kültürünün yaşatılması ve geliştirilmesi. Yağlı güreşte bu Türk kültürünün içerisindeki en önemli unsurlardan belki başında gelen unsurlardan biri. Sadece spor etkinliğinden bahsetmiyoruz. Yani içinde usta çırak ilişkisi çerçevesinde yetişen bir sporcu kültüründen bahsediyoruz. Her boyda, belli kültürel aşamaları geçip ustasına saygıyı öğrenip, mücadele ruhunu öğrenip başpehlivanlığa kadar gelen bir yoldan bahsediyoruz. Ağasıyla, cazgırıyla, peşreviyle birçok kültürel değeri içinde barındıran bir kültürden bahsediyoruz. Bunun korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi son derece önem arz ediyor. Belki bizim şehrimiz açısından da kendimizi kontrol etmemiz gereken belki biraz daha geliştirmemiz gereken hususların başında da Kırkpınar’ın ya da yağlı güreşin sadece Kırkpınar Haftası’na hapsedilmesi, o hafta içerisinde hatırlanması geliyor gibi benim açımdan böyle değerlendiriyorum. Dolayısıyla bizim sadece Kırkpınar Haftası’nda değil, yılın değişik zamanlarında da, belki gelen turlarla, belki gelen turizm hareketliliği çerçevesinde şehrimize gelen misafirlerimize de yılın her günü gösterebileceğimiz. Gösteri güreşleri çerçevesinde gerek bu tür şampiyonalarla gerek bu tür etkinliklerle yağlı güreşi şehrimize çok daha fazla özdeşleştirmemizin faydalı olacağını değerlendiriyorum. Bu çerçevede de bugün düzenlenen organizasyonun hakikaten kıymetli ve önemli bir organizasyon olduğunu, yağlı güreşin sadece Edirne için Kırkpınar’dan ibaret olmadığını, bu tür etkinliklerle de bunun alanın her geçen gün genişleyeceğinin bir müjdesi olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından davul-zurna ekibinin ritimleri eşliğinde 8 üniversiteden 62 pehlivan kol bağlayarak çayıra çıktı.