8 Eylül 2024
18.8 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEGÜNDEMGAYTANCIOĞLU: SÜT FİYATINDAN ÖNCE DESTEK PRİMİ ARTTIRILMALI

GAYTANCIOĞLU: SÜT FİYATINDAN ÖNCE DESTEK PRİMİ ARTTIRILMALI

-

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, üreticinin çiğ sütte zam beklentisi içinde olduğunu söyleyerek, süt zammından önce destek priminin arttırılması gerektiğini söyledi. Gaytancıoğlu, “süt fiyatına zam yerine yemde destekleme ve süt teşvik primine litre başına verilen destekleme priminin 1 liraya çıkarılması gerekiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çiğ sütte destekleme priminin arttırılması gerektiğini açıkladı. Milletvekili Gaytancıoğlu, “süt fiyatı 7 lira olunca market raflarındaki süt ürünleri de büyük zam görecek. Gıda enflasyonunu önlemek adına öncelikle destekleme primleri arttırılmalı” dedi.
Gaytancıoğlu, “Üreticinin beklentisi 7 lira, biz de 7 liralık fiyatı destekleriz ama esas üreticinin sorununu çözecek desteklemedir. Destekleme primini süratle 1 liraya çıkartmaları lazım ve yeme sübvansiyon verilmesi lazım. 1 kilo karma yemde en azından yarısını devlet karşılamalı. 1 kilo karma yem bugün 250-300 lira yani yarısını devletin karşılaması lazım. Süte zam yapıldığı zaman daha üreticinin eline para geçmeden yem fiyatına zam geliyor. Markette peynir, yoğur, kaşar peyniri gibi bütün süt ve süt ürünlerine zam geliyor. Hükümet eğer gıda enflasyonunu önlemek istiyorsa süt fiyatına zam yerine yemde destekleme ve süt teşvik primine yani litre başına verilen ve sürekli oynanan bu destekleme priminin süratle 1 liraya çıkartılmasını istiyoruz.
Bakın bugün süt inekleri kesiliyor. 1.7 milyon süt ineğinin 1 yıl içerisinde kesildiğine dair bir takım tespitler var. Biz nereye gitsek; ‘Bu köyde eskiden 5 ton süt çıkardı, artık 1 tona düştü’, ‘şu köyde 3 bin inek vardı şimdi 500’e düştü’ gibilerinden bilgiler alıyoruz, her gittiğimiz yerde hayvan varlığının azaldığına dair bilgiler alıyoruz. Türkiye’de en son et ve süt dengesi 2009’da bozulmuştu, o zaman 1 milyon adet süt ineği kesime gitmişti. Şimdi buna benzer yine bir sıkıntı var ve bunun giderilmesi için acilen süt fiyatının 7 lira olmasını istiyoruz ama yemde bir destekleme ve süt teşvik priminde bir destekleme olursa bu da sorunları ciddi anlamda çözer. Ama bu yapılamıyorsa Ulusal Süt Konseyi’nin derhal toplanarak süt fiyatını en az 7 lira olarak belirlemesi gerek” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side