Avrupa’ya açılan sınır kapılarındaki ihracat yoğunluğunun demir ve deniz yoluyla azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda bir araya geldi. Bakan Karaismailoğlu, demir ve deniz yolundaki geçişleri arttıracaklarını belirterek, “Bu kapıların ve karayolunun belli bir kapasitesi var. O kapasiteyi azaltmak ve oradaki sıkıntıları gidermek için demir yolundaki kapasiteyi artırmamız gerekiyor ve yükün demiryoluna kaydırılması önemli bir ölçüde en büyük gündemlerimizden bir tanesi” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrupa’ya açılan sınır kapılarındaki ihracat yoğunluğundan oluşan sorunları azaltmak amacıyla Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda bir araya geldi.
Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, bakan yardımcıları, ilgili kurum müdürlerinin yanı sıra Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov ile bakan yardımcılarının katıldığı görüşmede, iki ülke arasındaki sınır kapılarında oluşan ihracat yoğunluğu masaya yatırıldı.
Görüşmenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev, basın mensuplarına açıklama yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gümrüklerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla yükün demiryolu ve deniz yoluna kaydırılmasının önemli olduğunu belirtti.
Karaismailoğlu, “Geçtiğimiz günlerde kapılardaki uzun kuyruklar onların özverili çalışması neticesinde bugün çok azalmış durumda ama tabii ki bu ihracatın artması nedeniyle buralara yük önümüzdeki günlerde çok daha fazla binecek. O yüzden hem kapılardaki karayolundaki kapasitenin ve buradaki geçişlerinin hızlandırılması, kapasitenin artırılması için önemli görüşmeler yapıyoruz ve bunun yanında demiryolları vazgeçilmezimiz bizim. Sonuçta bu kapıların ve karayolunun belli bir kapasitesi var. O kapasiteyi azaltmak ve oradaki sıkıntıları gidermek için demir yolundaki kapasiteyi oldukça artırmamız gerekiyor ve yükün demiryoluna kaydırılması önemli bir ölçüde en büyük gündemlerimizden bir tanesi. Hem Türk tarafı hem de Bulgar tarafı demir yolundaki kapasiteyi ve hızını artırmak için önemli görüşmeler yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde demir yollarındaki geçişleri çok çok daha fazla arttıracağız.
Bunun yanında deniz yolunda ve Roro taşımalarını da desteklememiz gerekiyor. O yüzden Burgaz, Varna ve Romanya bağlantılı Türkiye Roro seferlerimizi de geliştirmek için özellikle bakanlık olarak önemli politikalar gerçekleştiriyoruz. Roro’ya teşvikle ilgili yönetmelik çıkarmıştık inşallah hem ticaretimiz artacak hem kapılardaki sorunlarımız da azalacak” dedi.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev ise alternatif bir demiryolu gümrüğünün açılması gerektiğini söyledi.
Aleksiev, “Siz de biliyorsunuz ki Kovid salgını ve bu savaştan sonra bir ekonomik kriz var. Savaştan kaynaklı da bir çok lojistiğin bizi tercih ettiğini biliyorsunuz. Bu kadar yoğun trafiğin akımını daha da kolaylaştırmak için sadece karayollarının yetmeyeceğini, devlet demir yollarının ayrıca da deniz yollarının da bu trafiğe katılmasına karar verdik. Geçen yıl Ekim ayında bu yıl Ekim ayına kadar 100 binin üzerinde TIR geçişi oldu. Doğal olarak bu kadar büyük bir akımın her iki ülkenin çalışanları tarafından işlem gördü. Hepimiz biliyoruz ki Asya’dan Avrupa’ya bu TIR akımını sağlamaya devam edeceğiz ve bununla ilgili de önlem almamız gerekiyor. O yüzden demiryollarını ve Roro’yu ciddi bir şekilde kullanmaya karar verdik. Biz biliyoruz ki Bulgaristan’daki taşımacılar TIR’larının demiryollarından geçmesini onaylıyor. Biz de yine demiryollarının Türkiye tarafında da bu şekilde kullanılmasının ve insanlara normal karayollarını bırakıp demiryollarından yüklerin geçmesini onaylıyoruz. İkinci noktada da şunu konuştuk; Hamzabeyli’nin karşısı olan Lesovo ve Yanbol’da demiryolları yaparak bu trafiğin oradan da akışını sağlamak istiyoruz. Şu anki var olan demiryolları dolu gözüküyor, o nedenle bizim alternatif olarak mutlaka yeni bir demiryolları gümrüğü açtırmamız gerekiyor. Demiryollarını aktifleştirdikten sonra Roro’yu Burgaz – Karasu olarak aktif hale getirmeyi konuştuk. Doğal olarak bu önlemleri aldık ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor” dedi.