22 Aralık 2024
3.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEGEGEOĞLU: EŞİT TEMSİL İÇİN 152 YILA İHTİYACIMIZ VAR!

GEGEOĞLU: EŞİT TEMSİL İÇİN 152 YILA İHTİYACIMIZ VAR!

-

5 Aralık Türk Kadınına Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 88’inci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan CHP Edirne Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, “Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var.” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları tarafından 5 Aralık Türk Kadınına Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 88’inci yıldönümünde 81 ilde eşzamanlı basın açıklaması düzenlendi. Açıklama, Edirne’de de CHP Kadın Kolları İl Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından yapıldı. Eşit temsil hakkı konusunda büyük sorunlar yaşandığını belirten Gegeoğlu, “Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor.” ifadelerini kullandı.

Gegeoğlu, “Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Peki, ülkemizde durum ne? 1934 yılından bu yana 23 Genel Seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın. Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 37’si, yani yüzde 3’ü kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtardan sadece 1.119’u kadın. Yani sadece yüzde 2’si. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi. Gördüğünüz gibi bu oranlar, dünyaca kabul edilen kritik eşiğin oldukça altında! Kısacası; Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor.” ifadelerini kullandı.

Gegeoğlu, Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için ise 152 yıla ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gegeoğlu, “Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var” dedi.

Kadınlara verilen hakların Atatürk’ün en büyük devrimlerinden olduğunu belirten Gegeoğlu, “Bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk.” dedi.

Gegeoğlu, “Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün “en ileri devrimlerinden” biri gerçekleşti. Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side