Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün gerçekleştirilen olağanüstü toplantısında, İpsala Ovasına kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili önemli kararlar alındı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, OSB’nin kurulmasıyla bölgenin zenginleşeceğini belirterek, “Burada tarımsal amaçlı bir OSB’nin kurulması hakikaten çok önemli. Burada çıkan çeltiğin değerlendirilmesi için OSB bölgesinde fabrikalar kurulacak, bölge insanına istihdam sağlanacak. Ayrıca ihracat anlamında İpsala Sınır Kapısı’nın yakın olması, ihracatımıza da büyük önemde katkı vereceğine inanıyoruz.” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi, 2022 yılı Aralık ayında, olağanüstü gündemle toplandı. Mehmet Geçmiş başkanlığında yapılan toplantıda; Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın İpsala’ya kurulması planlanan OSB ile ilgili Müteşebbis Heyetine 7/15 pay oranında katılım sağlanması konulu talep yazısı görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantı sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelen Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne’nin İpsala ilçesinde bulunan İpsala Ovası’ndaki 93 hektarlık alana tarımsal amaçlı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Geçmiş, OSB yapılacak alanın İpsala Sınır Kapısı’na yakın olmasından dolayı ihracata büyük katkı sunacağını belirtti.
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Burada tarımsal amaçlı bir OSB’nin kurulması hakikaten çok önemli. Burada çıkan çeltiğin değerlendirilmesi için OSB bölgesinde fabrikalar kurulacak, bölge insanına istihdam sağlanacak. Ayrıca ihracat anlamında İpsala Sınır Kapısı’nın yakın olması, ihracatımızı da büyük önemde katkı vereceğine inanıyoruz. Edirne’nin 4 tane OSB’si oldu. Bununla ilgili Edirne, Uzunköprü, Keşan ve İpsala var. İpsala da bulunduğu bölgede en büyük çeltik tarlalarının bulunduğu ilçemiz. Bu ilçemiz; Türkiye’nin yaklaşık yüzde 44 pirinç ihtiyacını karşılıyor. Burada tarımsal amaçlı bir OSB’nin kurulması hakikaten çok önemli. Burada çıkan çeltiğin değerlendirilmesi için OSB bölgesinde fabrikalar kurulacak, bölge insanına istihdam sağlanacak. Ayrıca ihracat anlamında İpsala Sınır Kapısı’nın yakın olması, ihracatımızı da büyük önemde katkı vereceğine inanıyoruz. Bu anlamda da bugün il genel meclisinde almış olduğumuz kararla 7 payı il genel meclisi olarak biz aldık, diğer payları da İpsala Belediyesi, İpsala Ticaret Borsası, Esetçe Belediye Başkanlığı ve Keşan Ticaret Odası Başkanlığı olarak aramızda payları paylaşarak, OSB’nin kurulmasına katkı vermiş olduk. Özel İdare’nin her alanda olduğu gibi İpsala’da tarımsal amaçlı OSB’nin kurulmasında en büyük payı hiç çekinmeden katkı verdik. Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yaklaşık yüzde 44’ünü karşılayan bir bölgede tarımsal amaçlı OSB’nin kurulması bölgeyi hem zenginleştirecektir, hem de artık çıkan ürünleri yalnız borsaya vererek Türkiye’nin değişik illerine göndermekten çok kendi bulundukları alanlarda üretimini yaparak katkı vermiş olacağız.
İl Genel Meclis Başkanı Geçmiş, yer seçiminden bölge halkının da memnun olduğunu belirterek, OSB’nin 2024 yılının ilk aylarında faaliyete geçebileceğini söyledi.
İl Genel Meclis Başkanı Geçmiş, “Yer seçimi ile ilgili herhangi bir problem yok, bölge halkından bu konuyla ilgili bir tepki de yok. Bölge halkının talepleri ve istekleri de bu doğrultuda. Biz de bölge halkının isteklerine karşılık olarak da bugün il genel meclisindeki arkadaşlarımızla olağanüstü bir meclis toplantısı yaparak, anında 28 il genel meclisi arkadaşımızın oy birliğiyle bu kararı aldık. Bölge insanımızın ve Edirne’nin gelişimine katkı vermeye çalıştık. Bundan sonra da bu katkılarımızı değişik alanlarda vermeye devam edeceğiz.Bugün bakanlık yer seçimiyle ilgili karar aldı, yatırım programına alınıp, ödenekleri de ayrılırsa, büyük ihtimalle 2023 sonuna kadar bitirmiş oluruz. 2023 sonu ya da 2024 başı fabrikalar kurulmaya başlanır ve üretime başlarız diye tahmin ediyorum.”