Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ayçiçek yağında stok bulunmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve gerekli tedbirlerin alındığını açıklamıştı. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Hangi tedbirleri aldılar çok merak ediyorum. Alınan bir tedbir yok. 11 tane geminin ithalat yapacak ülkelerde beklemesi tedbir değil.” dedi.
Enerji fiyatları, artan tarımsal girdiler ve kur farkının yanı sıra günlerdir süren Rusya-Ukrayna savaşı, ayçiçek yağı stoğunu ve fiyatlarını etkiledi. Stokların tükenme ve fiyatların daha da artma riskine karşı vatandaşlar marketlere akın etti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, stok bulunmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve gerekli tedbirlerin alındığını belirtirken; CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, alınan tedbirlerin günübirlik tedbirler olduğunu ifade ederek, “Üreticiyi desteklemekten başka çare yok.” dedi.
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinin yaptığı açıklamaya göre; Ayçiçek yağında 1,5 aylık ihtiyacımız var. Bakan da ‘Her türlü tedbiri aldık’ diye açıklama yaptı. Hangi tedbirleri aldılar çok merak ediyorum. Alınan bir tedbir yok. Tedbir dedikleri; Rusya ve Ukrayna’da 11 tane geminin beklemesi. O gemiler kontrolsüz bir şekilde gelecek, işlem falan yapılmayacak, bu bir tedbir değil. Bunlar günübirlik tedbirler. Tedbir nedir biliyor musunuz? Çiftçiyi desteklemek, başka bir çare yok. Türkiye 8 milyon ton ayçiçeğini işleyebilecek kurulu kapasiteye sahip. Bizim ihtiyacımız ise, 3 milyon ton. Ama 1,5 milyon ton üretiyoruz. Gerisini Rusya’dan, Ukrayna’dan, Arjantin’dem ve Brezilya’dan ithal ediyoruz. İthalat ile çözüm olmaz. Pandemi bu gerçeği gösterdi. Pandemi öncesi 350 dolar olan 1 ton ayçiçeği, 800 dolarlara çıktı. Yine buğday 150 dolardı, 450 dolarlara çıktı. Ama biz buğdayı üreticiden 2 bin 250 liradan aldık. En son Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalat rakamı 6 bin 700 lira. Kendi üreticimize verdiğimiz fiyatın 3 katına başka ülkelerden satın alıyoruz. Bunlar çözüm değil, geçici çözümler. Gerçek çözüm nedir biliyor musunuz? Üretimi ve üreticiyi desteklemek. Yoksa başka ülkelerden beklerseniz, daha çok beklersiniz. Yeni ürün ağustos ayında çıkacak, eylül ayında ancak işlenecek, tam 6 ay süre var. 6 ay süreyle biz savaşın bitmesini mi bekleyeceğiz ya da Rusya, Arjantin ve Brezilya’daki gemilerin gelmesini mi bekleyeceğiz; maalesef böyle gözüküyor. Bunlar önlem değil, önlem başka ülkelere bağlı veya bağımlı olmamaktır. Dün 1,5 liradan satın aldığımız ekmeği bugün 3,5-4 liradan satın alıyoruz. Yarın 10 lira da versek bulamayabiliriz. Aynı şekilde yine geçtiğimiz sene 1 litre ayçiçeğini 8-9 liradan alıyorduk; bugün 31-32 lira ve 45 liralara doğru gidiyor. Bunun önlemi üretmektir, en doğrusu budur. Tedbirleri aldık demek ile geçiştirme olmaz. Çiftçiye destek verebiliyor musunuz, ayçiçeği destekleme primlerini artırabiliyor musunuz, gübreyi ucuzlatabiliyor musunuz, mazotu ucuzlatabiliyor musunuz? Bunları yaparsanız; gerçek tedbir budur. Başka bir tedbir yoktur.” dedi.