Şeker fiyatlarına gelen zamlar hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Devletteki şeker fabrikaları, Türkiye’deki ihtiyacın yüzde 40’ını üretebiliyor ama özel sektördeki şeker fabrikaları yüzde 60’ını üretiyor. Dolayısıyla iki başlılık oldu. Şekerdeki krizin temel nedeni üretimsizlik değil, plansızlık. Şeker piyasası tamamen devletin kontrolünde olmalı.” dedi.
Türkşeker’in şeker fiyatlarına yüzde 31 zam yapmasının ardından; daha önce kilogramı KDV dahil 5 lira 96 kuruştan satılan şekerin fiyatı 7 lira 80 kuruşa yükseldi. Şeker fabrikalarının büyük bir kısmının özelleştirildiğini ve bu nedenle piyasada iki başlılık olduğunu belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, şeker piyasasının tamamen devletin kontrolünde olması gerektiğini ifade etti.
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Buğdayda kriz, ette kriz, meyve-sebzede kriz, sütte kriz, yemde kriz, yağda kriz, şimdi de şekerde kriz. Şekerdeki krizin temel nedeni üretimsizlikten değil; tamamen plansızlıktan. Şeker fabrikalarının tamamı devletteydi. 33 tane şeker fabrikası vardı. Yapmayın, etmeyin, satmayın dedik. Şeker fabrikaları 4 ay çalışır. Çünkü şeker pancarı bu aylarda ekilir, Ekimde hasat edilir. Onun için kapasitesi sınırlıdır ve kampanyalarla da belirlidir. 120 günden fazla çalışamaz. Yarısını sattılar şeker fabrikalarının; 15 tanesi satılığa çıktı, 5 tanesini de satamadılar ama kapasite onlarda. O kapasiteyle piyasada fazla şeker satmıyorlar. Şeker fiyatlarının yükselmesini beklediler. Devletteki şeker fabrikaları, ancak Türkiye’deki ihtiyacın yüzde 40’ını üretebiliyor ama özel sektördeki şeker fabrikaları yüzde 60’ını üretiyor. Dolayısıyla iki başlılık oldu. Devlet piyasaya fazla şeker vermeye çalışıyor ama kapasitesi sınırlı; özel sektör de az veriyor; çünkü çok para kazanmak istiyor. Özel sektörün amacı zaten kardır. Devlet 5 lira 90 kuruştan 8 liraya yükseltince fiyatları, bir anda 1 kilogram şeker 20-25 liralara çıktı. Yani şekerdeki kriz tamamen beceriksizlikten oluyor. Şimdiyse şeker ithalatı gündemde. Bu krizlerin çözümü üreticiyi desteklemek. Üreticiye 1 ton şeker pancarı için 420 TL fiyat verdiler; az dedik. Sonra 800 liraya çıktı, yine az dedik. Şimdi bin 100 liraya çıktı; yine az diyoruz. İlaca yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Mazota yüzde 300 zam geldi. Gübreye ciddi zamlar geldi. Sulama suyuna yüzde 100’lerin üzerinde zam geldi. Üretici şeker pancarı ekip ekmemekte hala kararsız. Hem üreticiyi şeker pancarı üretimine yöneltmek lazım hem de özelleştirilen şeker fabrikalarını yeniden devletleştirmek lazım. Şeker piyasası son derece önemlidir. Şekeri sadece toz şeker, kesme şeker olarak kullanmıyoruz; her türlü şekerli gıdanın yapımında kullanılıyor ve ihracatta da son derece önemli. Şeker piyasası tamamen devletin kontrolünde olmalı.” dedi.