Buğday, gübre, ayçiçeği krizi derken şimdi de şeker krizi gündemde. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Rusya’nın şeker ihracatını durdurma kararından Türkiye’nin de etkileneceğini açıkladı. Gaytancıoğlu, “şeker krizi çok önceden fabrikaların özelleştirilmesi ve pancar kotasıyla başladı. Acil olarak yeni bir üretim politikası belirlenmeli” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin buğday, ayçiçeğinden sonra şimdi de şeker krizi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Gaytancıoğlu, “Şeker pancarı ekilecek ama fiyatı belli. Gerçi bugünlerde şeker krizinden bahsediliyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna kriziyle birlikte Rusya’nın şeker arzını durdurmasıyla dünya piyasaları karıştı. Bundan Türkiye de etkilendi. Türkiye’deki şeker krizi çok önceden başlamıştı. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve öncesinde şeker pancarına kota konulmasıyla işler bozulmaya başlamıştı. Şeker acılaşmaya başlamıştı. Şimdi bazı fabrikalar özel sektörün elinde bazı fabrikalar devletin elinde. Devletin elindeki şeker fabrikalarından çıkan şekerin bir kilogramı 5 lira 90 kuruş, özel şeker fabrikalarından çıkan şekerin bir kilogramı 15 lira. İşte sorun burada başlıyor. Özel fabrikalar piyasaya az şeker veriyor, devlet fabrikalarının verdiği şeker ise yetmiyor. Yani kriz kapıda, çözüm şeker pancarı üretimini desteklemek. Ama özel bir destekleme yok. Gübreye, mazota, sulama suyuna, elektriğe bu kadar zam geldi hala şeker pancarında yeterli ve üreticiyi memnun edecek özel bir destekleme yok. Şeker politikası yok. Eskiden küspe bedava verilirdi fabrikaya teslim edilen şeker pancarı oranında. Şimdi küspe ile şeker pancarı fiyatı aynı oranda oldu. Özelleştirmenin acı sonuçlarını burada görebiliyoruz. Şimdi yapılması gereken şeker pancarına yönelik özel bir üretim politikası, yeni destekleme ve fiyatın da 1100 liradan 1500 liraya çıkartılması ve üreticinin de desteklenmesi” dedi.