12 Nisan 2025
7.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEGAYTANCIOĞLU: BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN FİYAT BEKLENTİSİ EN AZ 9 TL

GAYTANCIOĞLU: BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN FİYAT BEKLENTİSİ EN AZ 9 TL

-

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bu yıl üreticinin taban fiyat beklentisinin en az 9 TL olduğunu belirterek, “Üreticinin ciddi maliyetleri var. Buğdayı ekerken kullandığı mazot, gübre, ilaç; ardından kullanılan tohumluk, akaryakıt, bunların her birini eklediğinizde, Türkiye’nin tüm bölgelerinde buğday maliyeti 8,5 TL ile 9 TL arasında değişiyor. Yani üreticide fiyat beklentisi en az 9 TL ve üstü fiyat.” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, buğday hasadına az bir süre kalmasına rağmen buğday alım fiyatının açıklanmadığını ve bu yıl üreticinin taban fiyat beklentisinin en az 9 TL olduğunu söyledi.

Gaytancıoğlu, “Son yağışlarla buğdaylar kendini toparladı. Şimdi herkeste bir fiyat beklentisi var. Buğday fiyatları geçen sene 7,5 TL’den başladı ama nedense bu günlerde fiyat 6-6,5 TL’ye kadar geriledi. Bunda, yapılan ithalatın çok büyük bir nedeni var. Rusya, Ukrayna’dan tahıl koridorunun açılmasıyla birlikte 7-7,5 TL’den ithalat yapıldı ama üreticinin ciddi maliyetleri var. Buğdayı ekerken kullandığı mazot, gübre, ilaç; ardından kullanılan tohumluk, akaryakıt, bunların her birini eklediğinizde, Türkiye’nin tüm bölgelerinde buğday maliyeti 8,5 TL ile 9 TL arasında değişiyor. Yani üreticide fiyat beklentisi en az 9 TL ve üstü fiyat. Bu, üreticiyi kurtarır.

Tabii ki Toprak Mahsulleri Ofisi yine fırıncılara düşük fiyatla un vererek, ekmek fiyatını dizginlemesi gerekir ama üreticiyi düşük fiyatlara mahkum ederse ayağına sıkmış olur. Destekleme primi hâlâ 10 kuruş. Bunun öncelikle 1 TL’ye çıkartılması ve fiyatın da Toprak Mahsulleri Ofisi aracıyla şu günlerde açıklaması gerekiyor. Çünkü Çukurova bölgesinde 15-20 gün sonra hasat başlayacak, ardından tüm bölgelerde başlayacak. Üreticide ciddi bir fiyat beklentisi var. Üreticimiz ciddi anlamda borçlu.” İfadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side