TBMM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, 2022 yılı Temmuz ayı ile 2023 yılı Temmuz ayı tarihleri arasında; kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirilmişti. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, kısıtlamanın 1 Temmuz tarihinde kaldırılması halinde, kira artışlarının enflasyon oranına göre yapılacağını belirterek, enflasyon oranının her ne kadar yüzde 20 seviyelerinde seyretse de kira artışlarının yüzde 70’lere çıkabileceğini söyledi.
TBMM’nin 8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirilirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor.” demişti. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, kısıtlamanın 1 Temmuz 2023 tarihinde kaldırılması halinde, konut kiralarında, en az yüzde 50-60-70 seviyelerinde artış yaşanmasını tahmin ettiklerini söyledi.
Aytaç Feda, “ 2022 1 Temmuz ile 2023 1 Temmuz tarihleri arasında devletimizin koymuş olduğu konutlarla ilgili yüzde 25 kira artışından sonra kısıtlama 1 Temmuz’da kalkar ise enflasyon oranına döneceği söylendi. Yapılan açıklamada da; enflasyonun 2023 yılında yüzde 20 seviyesinde seyredeceği söylense de kira artışları serbest kaldığında, her ne kadar kontratlarda yüzde 20 yüzde 25 veya TEFE TÜFE göre de yazsa, bu senenin çekilen mal sahiplerinin az kira artışlarından, sıkıntılar yaşamasından dolayı, astronomik kiralar isteneceği veya bununla ilgili mahkeme yolu açıldığında yüksek kiralar talep edileceği konusunda görüşümüz. Bununla ilgili, enflasyon her ne kadar yüzde 20 olsa da kira artışları en az yüzde 50-60-70 seviyelerine çıkacaktır. 2023 Ocak ayından itibaren devlete ait olan yerlerin, kira artışları nasıl yüzde 74 olduysa, halk da mal sahipleri de bunu talep edeceklerdir. Eğer bir kısıtlama olmazsa, ev sahibi ve kiracı arasında büyük sorunlar yaşanacak. İki, üç sene önce bin, bin 500 liraya kiraya vermiş olan biri, yüzde 25 artış yaptığında, bin 750 iki bin lira gibi rakamlara ulaşıyor. Ancak sıfır evini veren biri, 2022 yılının Kasım, Aralık ayı veya 2023 Ocak ayında, 4 bin, 5 bin gibi limitlerde kiraya verdiler. Bu aradaki kira artışı uçurumun dengelenmesi için, mecburen artışlar yapılacak. Türkiye’deki enflasyon göz önünde bulundurulduğunda buna yakın bir kar olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Feda ayrıca, kira kontratlarının yıllık yapıldığını belirterek, mal sahiplerinin kontrat bitmeden kira artışı yapma hakkına sahip olmadığını ifade etti.
Feda, “Kira kontratları yıllıktır. Kontratın yapıldığı tarihten bitiş tarihine kadar kira sabit kalır. 6 ayda bir, 3 ayda bir mal sahibi istediği gibi kira artışı yapma hakkına sahip değildir. Mal sahibi ancak, ocak ayında kontrat yapıldıysa bir sonraki ocak ayında artış yapabilir. Ocak ayında kontratı yapıp, haziran veya temmuz ayında serbest bırakıldığı için, yeniden bir kira artışı yapması söz konusu değildir.” İfadelerine yer verdi.