Otomotiv ve gayrimenkul sektörünün Ticaret Bakanlığı tarafından sıkı bir şekilde denetlenmeye başladığını belirten Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, fahiş fiyat uygulayanlara ağır cezalar kesildiğini ifade etti.
Otomotiv ve gayrimenkul sektörüne sıkı denetim getiren Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışı yapan firma ve kişilere ağır cezalar kesmeye başladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, denetimlerin piyasayı dengeye oturtmak adına oldukça faydalı olduğunu söyledi.
Feda, “Bakanlığın yapmış olduğu açıklamanın ardından internet üzerinden verilen reklamlar ve ilanlarla ilgili denetimler başladı. Bu denetimler neticesinde birçok firmaya100 bin lira ilan başı olmak üzere cezalar kesildi. Yani siz 1 Eylül’den sonra ilana koymuş olduğunuz bir gayrimenkulü, taşınmazı, aracı 1-1,5 ay içerisinde iki katına çıkarmışsanız, cezalarla karşılaşacağınız anlamına geliyor. Rekabet kuruluna aykırı, denge unsurunu bozuyor. Bozduğundan dolayı da devlet bunlara ceza uygulamaya başlamış durumda. Yani 1 Eylül’den itibaren 1 milyon olarak girmiş olduğunuz ilan 2 milyona çıktıysa ve bunu ekimin başında 4 milyona çıkardıysanız devlet bunu direkt tespit ediyor ve 100 bin lira cezayı kesiyor. Bu rekabet kuruluna göre insanları zarara uğratmama veya fahiş fiyatları arttırma konusunda yaptırım olarak hem de piyasaları arttırmamak konusunda güzel bir karar. Güzel bir uygulama. Yani fiyatları biz kendimiz arttırıyoruz. Kiralarda da aynı şekilde bir durum var. Bundan 10-15 gün önce 6-8 bin liraya verilen kiraları şu an 15-20 bin liraya çekmeye başladılar. Bu da bir usulsüzlük esasında. Evet fiyatlar artıyor ama bu fiyatları artıran da kendimiziz. Halkımız, insanımız, mal sahiplerimiz. Bunun neticesinde de Bakanlığın almış olduğu karar bu artışlara kesinlikle ceza uygulanacağı yönünde. Bunun akabinde bir de bu mal sahiplerinin emlakçılara vermiş olduğu satılık ilanında kesinlikle sözleşme yapmış olmaları. Sözleşmesi olmayanlarla ilgili de ceza uygulamasına başlanacak. Mal sahibi 2 milyon olarak vermiş olduğu bir gayrimenkulü, bir ay içerisinde yüzde 30-40 artırın derse emlakçıya kesinlikle mal sahibinden artışınla ilgili de elinden belge alıp saklanması konusunu göz ardı etmemeniz gerekir. Emlakçı arkadaşlarımızın mal sahibinin her artış talebinde çok titiz davranmasını istiyoruz. Ayrıca vatandaşlarımız satılık veya kiralık olarak getirmiş olduğu gayrimenkulleri veya araçlarını, internete koyduğu sitelerde göstermiş olduğu rakamlar neticesinde tapuda alım satım olarak bu rakamları göstermiyorlar. Yani örneklemek gerekirse; 4 milyon bazında bir daireyi internete satılık olarak koyduğunda bunu emlak değeri üzerinden 1 milyon-1 milyon 200 bin gibi rakamlarla göstererek kendini orada resmen ele veriyor. 4 milyona internete koymuş olduğu evi, tapuda 1 milyon 200 bin gibi rakamlarla gösterdiğinde arada usulsüzlük görünüyor. Usulsüzlük cezası devletin yönetmeliğinde var. Bakanlar Kurulu ve Vergi Dairesi kararlarında var. Bunlar da tespit edilerek aradaki usulsüzlük ve kaçırılan verginin de talebi konusunda işlemler başlayacaktır.” dedi.